ßßß
Mule po tajsku(4 porcje)Składniki:2 łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego)1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki2 ząbki czosnku, drobno posiekane3 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry1/2 szklanki białego wytrawnego wina1×400 ml puszka mleka kokosowego2 łyżki sosu rybnego2 łyżki soku z cytryny lub limonki1 łyżeczka brązowego cukru1,4 kg małży, oczyszczonychduża garść posiekanej świeżej kolendrymała garść posiekanej tajskiej lub klasycznej bazyliiPrzygotowanie:W dużym garnku rozgrzej porządnie olej, włóż cebulę i czosnek i smaż do zeszklenia, przez koło 3 minuty.Dodaj pastę curry i smaż mieszając, aż poczujesz jej intensywny aromat, przez około 30 sekund. Wlej wino, gotuj aż 1/3 odparuje, po czym dodaj mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki lub cytryny, cukier i doprowadź całość do wrzenia.Wrzuć mule, przykryć garnek i gotuj aż małże się otworzą, przez około 5 minut. Następnie wmieszaj kolendrę i bazylię i dopraw do smaku sosem rybnym, sokiem z cytrusów lub cukrem jeżeli to konieczne.Podawaj danie z chrupiącym chlebkiem lub makaronem ryżowym.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients:2 tbsp coconut oil (or any vegetable oil)1 onion, thinly sliced2 garlic cloves, minced3 tbsp Thai red curry paste1/2 cup dry white wine1×400 ml can coconut milk2 tbsp fish sauce2 tbsp lime or lemon juice1 tsp brown sugar1 , 4 kg mussels, de-bearded and scrubbedlarge handful cilantro leaves and stems, roughly choppedhandful of Thai or regular basil leaves, roughly choppedPreparation:Heat oil in a large pot on medium-high heat until shimmering. Add onion and garlic and cook until soft and translucent, about 3 minutes.Add curry paste and cook, stirring, until fragrant, about 30 seconds. Add wine, cook until 1/3 evaporate and add coconut milk, fish sauce, lime or lemon juice, and sugar and bring to a simmer.Add mussels, cover pot, and let steam until mussels open, about 5 minutes. Once mussels open, add cilantro and basil. Season broth to taste with more fish sauce, lime juice, or sugar if needed.Serve mussels with crusty braid or rice noodles.Enjoy!
Share the post "Mule po tajsku / Thai mussels"


