ßßß
(1 porcja)Składniki:500 g świeżych i oczyszczonych małż1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej1 łyżka oleju1 łyżka czerwonej pasty curry1/4 szklanki białego wytrawnego wina1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30 %posiekana kolendra lub pietruszka do podaniagrzanki z bagietkiPrzygotowanie:W większym garnku rozgrzej na małym ogniu olej, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia.Zwiększ ogień do dużego, dodaj pastę curry i podsmażaj mieszając przez minutę. Następnie wlej wino, wymieszaj zdrapując wszelkie przypalone kawałki z dna garnka, wrzuć małże i przykryj dobrze dopasowaną przykrywką. Gotuj całość przez kilka minut aż wszystkie małże się otworzą (wyrzuć wszystkie nieotwarte).Dodaj mleko kokosowe lub śmietankę, wymieszaj, po czym przykryj garnek i podgrzej jeszcze przez chwilę.Posyp kolendrą lub pietruszką i podawaj małże z powstałym sosem wraz z grzankami.Smacznego!
English versionQuick and easy red curry mussels(1 serving)Ingredients:500 g fresh mussels, bearded and scrubbed1/2 medium onion, finely chopped1 tbsp oil1 tbsp red curry paste1/4 cup dry white wine1/2 cup coconut milk or creamchopped coriander or parsley for garnishslices of toasted baguettePreparation:Heat the oil in a medium pot on low and cook the onions until softened.Increase the heat to high and add the curry paste and cook for 1 minute. Add the wine and degalze the pan. Immediately add the mussels and cover the pot with a lid. Allow to steam for a few minutes until they have opened. Discard any unopened mussels.Add the coconut milk or cream and stir, cover and allow to heat through.Scatter over the chopped coriander or parsley and serve with toasted slices of baguette.Enjoy!
Share the post "Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels"


