Wykonanie

Przepis zainspirowany kuchnią tajską,
ryba przygotowana w Tefal ActiFry jest ładnie przypieczona ale nie wysuszona,cała potrawa lekko pikantna,idealna do
ryżu lub
pieczywa.Taka potrawę mozna przyrządzic również na zwyczajnej patelni:)Polecam.Składniki :400 g
filetów z ryby (u mnie
dorsz)1 mała
cebula2 duże ząbki
czosnku1/2
papryczki chilli1/2
cytryny2
listki laurowe1 łyżeczka
imbiru1 łyżeczka
curry1/2 puszki
mleczka kokosowego2 łyżki słodkiej
śmietanki1/2 miarki
oleju truflowego1/2 miarki
oleju rzepakowegosól i
pieprzswieża
kolendra lub
pietruszkaCebulę kroimy w cieniutkie paseczki,
czosnek i papryczkę w drobniutką kosteczkę.Zalewamy
oliwą,dodajemy
przyprawy czyli
listki laurowe,
curry,
imbir.
Rybę kroimy w większe kawałki(mieszadło ją
potem jeszcze rozdrobni),solimy,
pieprzymy i skrapiamy
sokiem z cytryny.
Cebulę z dodatkami układamy na patelni,na to kładziemy kawałki
ryby.Włączamy czas pieczenia na 7 minut.Po tym czasie dolewamy mleczko i
śmietankę i włączamy czas na kolejne 6-8 minut.Gotową potrawę można jeszcze przyprawić w razie konieczności
solą i
pieprzem.Przed podaniem posypujemy
zieleniną.Jeśli nie mamy Tefal ActiFry,wystarczy
cebulę,papryczkę,
czosnek,
curry,
listki laurowe zrumienić na rozgrzanej
oliwie,dodać przygotowane kawałki
ryby,wlać
mleczko kokosowe i dusić do czasu aż
ryba będzie miękka,na końcu dodajemy
śmietankę i wszystko posypujemy
zieleniną.Smacznego:)

Tutaj w postaci gęstej zupy-wlałam za dużo mleczka ale w smaku była rewelacja:)