ßßß Cookit - przepis na Curry z dyni i soczewicy

Curry z dyni i soczewicy

nazwa

Wykonanie

Typowo jesienno - zimowe danie. Jest szybkie, smaczne i sycące. Idealne na zaganiane dni, tym bardziej, że można je przygotować wieczorem, a potem tylko odgrzać. Mam nawet wrażenie, że drugiego dnia jest smaczniejsze.
Składniki:
ok. 300 g dyni (np. butternut lub hokkaido)
100 - 150 g czerwonej soczewicy
400 ml mleczka kokosowego
1 - 2 łyżki czerwonej pasty curry
1 cebula
odrobina oleju
Wykonanie:
W garnku rozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulę razem z pastą. Dynię obrać i pokroić w kostkę dodać do cebuli i chwilę przesmażyć. Dolać mleczko i ewentualnie dolać wodę tak, aby przykrywała dynię. Kiedy płyn się zagotuje wrzucić przepłukaną soczewicę. Przykryć i gotować aż dynia i soczewica będą ugotowane. Ewentualnie doprawić do smaku. Podczas gotowania kontrolować poziom płynu i w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Podawać z ryżem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/11/Curry-z-dyni-i-soczewicy.html