Wykonanie
Typowo jesienno - zimowe danie. Jest szybkie, smaczne i sycące. Idealne na zaganiane dni, tym bardziej, że można je przygotować wieczorem, a
potem tylko odgrzać. Mam nawet wrażenie, że drugiego dnia jest smaczniejsze.
Składniki:ok. 300 g dyni (np. butternut lub hokkaido)100 - 150 g
czerwonej soczewicy400 ml
mleczka kokosowego1 - 2 łyżki czerwonej pasty
curry1
cebulaodrobina
olejuWykonanie:W garnku rozgrzać
olej i podsmażyć posiekaną
cebulę razem z pastą.
Dynię obrać i pokroić w kostkę dodać do
cebuli i chwilę przesmażyć. Dolać mleczko i ewentualnie dolać
wodę tak, aby przykrywała
dynię. Kiedy płyn się zagotuje wrzucić przepłukaną
soczewicę. Przykryć i gotować aż
dynia i
soczewica będą ugotowane. Ewentualnie doprawić do smaku. Podczas gotowania kontrolować poziom płynu i w razie potrzeby dolać odrobinę
wody. Podawać z
ryżem.