Wykonanie
Sos ten wyszedł mi kiedyś przypadkiem, kiedy próbowałam odtworzyć jeden z gotowych
sosów, który
jadłam w Finlandii. Jak się okazało, potrzeba niewiele, żeby stworzyć pyszny sos. Słodko-słony o
słonecznym kolorze. Pasuje idealnie do dań z
ryżem :-)Składniki:1 dojrzałe
mango2 małe
cebule100 ml
wody*
sól,
curry (do smaku)
olej kokosowy do smażeniaWykonanie:
Cebulę kroimy i podsmażamy na
oleju kokosowym, do momentu aż delikatnie się zarumieni.
Mango obieramy ze skórki i kroimy, następnie dorzucamy do
cebuli i całość zalewamy
wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 7 min. Pod koniec gotowania przyprawiamy
solą i
curry. Zdejmujemy z ognia i przy użyciu blendera miksujemy na gładką masę.
*Zamiast
wody, można użyć
mleka kokosowego. Smak będzie wtedy ciekawszy :-) Smacznego!