Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Szynka mielonka z
szynkowaraJabłuszko ,jabłuszko, jabłuszko pełne snów pełne snów, tak chodzę i nucę słowa piosenki, a moje jabłuszka pyrkoczą w garnuszku.Dziś zapraszam na pyszne rogaliki z nadzieniem jabłuszko z
cynamonem.Składniki :500 g
maki pszennej typ 5002
jaja L1 szklanka
mleka150 g
masła100 g
ksylitolu30 g
drożdży świeżychNadzienie:1 kg
jabłek100 g
ksylitolDodatkowo:
mleko do posmarowania
rogaliLukier cytrynowy:szklanka zmielonego
ksylitolusok z cytrynyPolewa kawowa:2 łyżki
kawy rozpuszczalnej50 ml
wody300 g
czekolady mlecznejKrok 1Do misy wsypuje
mąkę przesianą i robię w niej dołek.
Drożdże rozpuszczam w ciepłym
mleku i przelewam do dołka. Delikatnie mieszam aby powstała zawiesina, przykrywam ściereczką na 15 minut.Krok 2Po 15 minutach zdejmuje ściereczkę i wbijam
jaja wlewam rozpuszczone letnie
masło,wsypuje
ksylitol mieszam składniki jakieś z 15 minut.Krok 3Wyrobione ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut.Po tym czasie ciasto odgazowuje , dziele je na 2 części. Wałkuje i kroje trójkąty .Krok 4
Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Wkładam do garnka i prażę na ogniu.Wyparuje nam trochę soku i bardzo dobrze, teraz wsypuje
ksylitol i prażę jeszcze jakiś czas. Zostawiam do schłodzenia i nakładam na rogaliki .Krok 5Rogaliki zwijam i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiam je do wyrośnięcia na około 30 minut. Kiedy są wyrośnięte smaruje je
mlekiem i piekę 20-25 minut w 170 stopniach.Krok 6
Miele ksylitol dodaje do niego
sok z cytryny oraz parę kropelek
barwinka spożywczego żółtego i mamy
lukier żółciutki .Krok 7Do garnka wlewam
wodę gotuję i wsypuje
kawę rozpuszczalną granulowaną i mieszam do rozpuszczenia. Jest już rozpuszczona więc dodaje
czekoladę i też rozpuszczam.Krok 8Teraz maczam upieczone i ostudzone
rogale połowę w lukrze
cytrynowym a drugą połowę w polewie kawowej. Zostawiam do zastygnięcia.
niedziela, 02 października 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisyTEBIRKES duńskie bułeczkiDziś będą bułeczki bardziej maślane z
ziarnami słonecznika. Pierwszy raz je robię i piekę razem z innymi , zobaczymy co z tego mi wyjdzie. "Wypiekanie naBuły
śniadaniowe o smaku
czosnkuPostanowiłam za eksperymentować i zrobić buły na śniadanie z
ziarnami słonecznika i
czosnkiem granulowanym.Całkiem fajne wyszły w smaku, idealnie pasują do sałaBułeczki
grzebyki z
dżemem z
kiwiZrobiłam na zimowe dni
dżem z
kiwi. Muszę przyznać, że wyszedł przepyszny. Postanowiłam go wykorzystać do
drożdżowych bułeczek jako nadzienie . Składniki: 600 gO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter