Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Zapiekanka z
ziemniaków,
sera i jajDziś jagodzianki ktoś powie tylko jagodzianki, zaprzeczę z całą stanowczością. Niezwykłe jagodzianki o tak z tym się zgadzam polewa
kawowo czekoladowa na jagodziankach
daje nam przyjemne wrażenia smakowe jak i zapachowe .Zróbcie skosztujcie ,a
potem się wypowiadajcie :)Składniki:
mąka pszenna typ 500 Kłos Pol 500 g
drożdże świeże 30 g
ksylitol zmielony 6 łyżek Kłos Pol
jaja 2 szt
mleko 1 szklanka
masło 100 gPolewa:
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
woda 4 łyżki
czekolada mleczna 200 gwiórka
cytrynowe z
czekolady do udekorowania jagodzianekKrok 1Do misy wsypujemy przesianą
mąkę robimy w niej dołek.
Drożdże wsypujemy do kubka zalewamy ciepłym
mlekiem( połowę kubka) i dodajemy łyżkę
ksylitolu ,mieszamy do rozpuszczenia,wlewamy do naszego dołka w
mące delikatnie mieszamy z
mąką by powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczką na 15 minut by rozczyn wyrósł.Po 15 minutach dodajemy resztę ciepłego
mleka,
jaja i resztę
ksylitolu oraz miękkie
masło.Ciasto wyrabiamy do momentu , aż będzie nam odchodziło od rąk. Zostawiamy je na godzinę przykryte ściereczką.Krok 2Ciasto pięknie wyrosło więc odgazowujemy je i dzielimy na 10 części. Spłaszczamy placuszki i nakładamy
jagody które posypujemy
ksylitolem, zlepiamy bułeczkę i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 40 minut, smarujemy je rozbełtanym
jajem, pieczemy w 170 stopniach 20 minut.Krok 3Do szklanki wsypujemy
kawę rozpuszczalna zalewamy ją wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do garnuszka i dodajemy
czekoladę, całość mieszamy do połączenia. Ostudzone jagodzianki polewamy polewą. Pyszne, przysmak dla kawoszy i nie tylko.
Biorę udział w akcji Ciasto na Niedziele . Wypiekały ze mną:sobota, 08 października 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisyRogaliki
drożdżowe z prażonym jabłuszkiem w polewie kawowejJabłuszko ,jabłuszko, jabłuszko pełne snów pełne snów, tak chodzę i nucę słowa piosenki, a moje jabłuszka pyrkoczą w garnuszku.Dziś zapraszam na pyszne rogalikiTEBIRKES duńskie bułeczkiDziś będą bułeczki bardziej maślane z
ziarnami słonecznika. Pierwszy raz je robię i piekę razem z innymi , zobaczymy co z tego mi wyjdzie. "Wypiekanie naBuły
śniadaniowe o smaku
czosnkuPostanowiłam za eksperymentować i zrobić buły na śniadanie z
ziarnami słonecznika i
czosnkiem granulowanym.Całkiem fajne wyszły w smaku, idealnie pasują do sałaO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter