Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Pączki z
seremDomowe bułeczki są najlepsze i nikt mi nie powie, że te kupne to palce lizać.Robi się je szybko z wyrastaniem różnie bywa. Jak ciepło w pomieszczeniu to szybko wyrastają, jak mamy chłodniej dłużej to trwa.Składniki:800 g
mąki typ 650( bułkowa)
mleko 125 ml
woda ciepła 1.1/2 szklanki
jaja 2 szt
masło 100 g
oliwa 3-4 łyżki
drożdże świeże 60 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczkaWykonanie:Do misy przesiewamy
mąkę i robimy w nie dołek. Do szklanki wlewamy ciepłe
mleko i dodajemy do niego
drożdże i łyżeczkę
cukru.Rozrabiamy
drożdże i wlewamy je do dołka w
mące, delikatnie mieszamy aby powstała zawiesina. Zostawiamy na około 15 minut przykryte ściereczka by
drożdże zaczęły pracować . Po 15 minutach dodajemy ciepłą
wodę,
sól,
jaja,
masło i
oliwę.Wyrabiamy ciasto koło 15 minut( ja to robię na stolnicy silikonowej ciasto ideale się wyrabia i odchodzi od reki.Zakrywamy je kloszem szklanym( możecie miską, ścierką)Ciasto spokojnie wyrasta przez godzinkę.Po godzinie ciasto ponownie wyrabiam i wałkuje.Szklanką wykrawam kółeczka które maczam w wodzie( na talerzyk wlewam
wodę i kładę na sekundę ciasto i wyjmuje)a następnie w naczyniu ze
słonecznikiem. Nastawiam piec na pieczenie parowe i piekę 30 minut w 180 stopniach ( Normalny piec nastawiać na 170 stopni i piec 25-25 minut i skrapiać ze 4
razy bułki podczas pieczenia by skórka była chrupiąca).
niedziela, 29 stycznia 2017, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisyRogaliki
jogurtoweJakiś czas temu robiłam rogaliki trzy składnikowe ze
śmietaną.Tak bardzo zasmakowały mojej rodzinie, że postanowiłam zrobić je jeszcze raz lecz tym razem zrobiłRogaliki trzy składnikowe z
marmoladkąGdzie się nie obejrzę to widzę rogaliki tylko z
trzech składników no i jak ich tu nie zrobić??? Przepis wiecznie ten sam nic się nie zmienia jednak możemy smak
Rogale ŚwiętomarcińskieKochani mam dziś 11 listopada, a więc i
rogale z okazji dnia św.Marcina. Muszę przyznać , że przygotowanie tych
rogali jest pracochłonne .ZabO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter