Wykonanie
W szczycie lata
papryka jest tak cudownym warzywem, ze nie możemy się jej najeść. Córka chrupie
czerwoną paprykę jak
jabłka i zawsze prosi o
paprykę do szkolnej
śniadaniówki. Ja z
papryki robię co roku leczo do słoików na zimę, obowiązkowo ajwar i ljutenicę, ale gdy
słodycz papryki aż gada, przygotowuję wyśmienite
paprykowe pesto z młodymi, późnoletnimi
orzechami. Wyborne!

Oooo , coś bardzo bardzo ładnego mam dla Was na kolejny "ostatni ciepły weekend tego lata". To już chyba czwarty będzie, mniej więcej. Jest trochę energii, fajna nuta, niezły głos - posłuchajcie "Garden Song" ...Pesto z
papryki to fajny pomysł do szkolnej
śniadaniówki nastolatka spakowane w malutkim pudełeczku z chrupiącym
pieczywem albo norweskim knekkebrød. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi przy
winie, czy planszówkową domówkę nastolatków. Moi chłopcy uwielbiają na takich spotkaniach w czasie przerwy w rozgrywkach składać kanapki z pulled
porkiem, lubią pajdy
chleba z porchett ą, ale często przygotowują też zestaw przekąsek w formie bufetu. Niemal zawsze jest na nim tapenada z czarnych
oliwek, a od niedawna zakochali się w
paprykowym pesto z
orzechami i
fetą . Bo to proste i super smaczne.

Pesto z
czerwonej papryki z
orzechami i
fetą absolutnie wymiata ! Słodka, cudowna pieczona
papryka,
młode orzechy włoskie, jeszcze z białą a nie brązową skórką, trochę ostrości i
feta. Czyste szaleństwo smaku!Pesto z
czerwonej papryki z
orzechami i
fetą4 duże lub 6 małych
czerwonych paprykoliwa extra virgin1-2
ostre papryczki4 spore ząbki
czosnku100g wyłuskanych
młodych orzechów włoskich (poza sezonem zastąp blanszowanymi
migdałami)1 gałązka
bazyliikilka gałązek
tymianku50g oryginalnej greckiej
fetyPaprykę umyj, przekrój na połówki i oczyść z gniazd nasiennych nasion. Ułóż połówki przecięciem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spryskaj
oliwą. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 15-20 min. Musisz obserwować
paprykę – skórka ma się zrobić w wielu miejscach całkiem czarna i musi być sporo napuchniętych bąbli. Lepiej potrzymać ją chwilę dłużej, niż za wcześnie wyjąć. Gdy nadejdzie owo „już” wyjmij blachę z pieca. A
papryki od razu wrzuć do plastikowej miski i przykryj ściśle folią spożywczą. Odstaw na jakieś 30 min do przestudzenia. Gdy
papryki będą już ciepłe na tyle, żeby nie parzyć palców, wyjmuj po zdejmuj skórę - możesz pomóc sobie małym nożykiem.
Ostre papryczki umyj, usuń pestki. Uważaj z ilością, najlepiej dodać na początku mniej i ewentualnie doprawić w trakcie blendowania.Obrane, wystudzone
papryki przełóż do blendera wraz z obranymi ząbkami
czosnku,
ostrą papryczką (ostrożnie z ilością!) oraz listkami oberwanymi z
bazylii i
tymianku. Zblenduj całość na gładko, dodaj
orzechy włoskie i ponownie zblenduj, ale tak, by pozostawić nieco grudkowata konstystencję. Dodaj pokruszoną na okruszki
fetę i wymieszaj razem. Podawaj pesto
paprykowe na grzance z
chrupkim chlebem, jako dodatek do
mięs lub na kanapkę z jajecznicą. Możesz też wymieszać z ugotowanym
makaronem fusilli i podać na lunch. Pesto przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu tygodnia. Jest wyśmienite!