Wykonanie
Były już rozmaite propozycje na zielone pesto, dzisiaj przełamujemy ten ciąg i będzie pesto czerwone. Przygotowane z pieczonej
papryki i
orzechów włoskich w połączeniu z
makaronem i odrobiną
serka mascarpone daje niezwykle sympatyczny, delikatny smak. Przypadł do gustu nawet mojemu małemu niejadkowi (wielkiemu fanowi
papryk w każdej postaci :)).Przepis zaczerpnięty z gazety GoodFood Polska numer 2.
Potrawa wolna od glutenu. *Czas przygotowania: 15 minut + czas na pieczenie
paprykiIlość porcji: 4Składniki:400g wybranego
makaronu50g
serka mascarpone70g
orzechów włoskich25g
żółtego sera2
czerwone papryki1 mały ząbek
czosnkuKilkanaście listków
bazylii2 łyżki
oliwy*Osoby na diecie bezglutenowej muszą użyć
makaronu bez zawartości glutenu.
Papryki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy w 220 stopniach około 15 minut.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Na suchej patelni prażymy
orzechy włoskie przez kilka minut. Do wysokiej miski wsypujemy obrane upieczone
papryki, listki
bazylii,
żółty ser, 3/4
orzechów włoskich,
czosnek oraz dolewamy
oliwę. Całość blenderujemy dodając odrobiny
wody z
makarony jeśli wyjdzie za suche. Na patelni umieszczamy
makaron, pesto oraz dorzucamy
mascarpone. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia
serka. Ciepłe danie wykładamy na talerze, z wierzchu posypujemy
orzechami i dekorujemy listkami
bazylii, smacznego :)