ßßß Cookit - przepis na Pesto z pieczonej papryki i orzechów włoskich z makaronem

Pesto z pieczonej papryki i orzechów włoskich z makaronem

nazwa

Wykonanie

Były już rozmaite propozycje na zielone pesto, dzisiaj przełamujemy ten ciąg i będzie pesto czerwone. Przygotowane z pieczonej papryki i orzechów włoskich w połączeniu z makaronem i odrobiną serka mascarpone daje niezwykle sympatyczny, delikatny smak. Przypadł do gustu nawet mojemu małemu niejadkowi (wielkiemu fanowi papryk w każdej postaci :)).
Przepis zaczerpnięty z gazety GoodFood Polska numer 2.
Potrawa wolna od glutenu. *
Czas przygotowania: 15 minut + czas na pieczenie papryki
Ilość porcji: 4
Składniki:
400g wybranego makaronu
50g serka mascarpone
70g orzechów włoskich
25g żółtego sera
2 czerwone papryki
1 mały ząbek czosnku
Kilkanaście listków bazylii
2 łyżki oliwy
*Osoby na diecie bezglutenowej muszą użyć makaronu bez zawartości glutenu.
Papryki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy w 220 stopniach około 15 minut. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie przez kilka minut. Do wysokiej miski wsypujemy obrane upieczone papryki, listki bazylii, żółty ser, 3/4 orzechów włoskich, czosnek oraz dolewamy oliwę. Całość blenderujemy dodając odrobiny wody z makarony jeśli wyjdzie za suche. Na patelni umieszczamy makaron, pesto oraz dorzucamy mascarpone. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia serka. Ciepłe danie wykładamy na talerze, z wierzchu posypujemy orzechami i dekorujemy listkami bazylii, smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/04/pesto-z-pieczonej-papryki-i-orzechow.html