Wykonanie
Dawno nie gościły na moim
stole z powodu zawartości
nabiału którego nie powinno się nadużywać.Ale co tam!;)Miej zasady - łam zasady.Zwłaszcza że zawartość słoiczka to również skarby jesieni.

Antipasti to idealna przekąska dla smakoszy.Warzywa dojrzewają w towarzystwie
sera feta i
oliwnej zalewie około 4-7 dni. Dojrzałe obfitują w
czosnkowo-
bazyliowe aromaty z lekko kwaskową nutką.Czasem nie jednak dajemy im szans dojrzeć!Mmmniam...;)

Składniki:
bakłażan (3szt. średniej wielkości)
papryka czerwona (2 szt.)
papryka zielona (2szt.)
papryka żółta (2 szt.)
czosnek (około 2 ząbki na słoik)
bazylia (świeża)
ostra papryczka (1 szt.- opcjonalnie)szlachetna
oliwa z oliwek extra vergine
ser feta (min. 2 opakowania 200g.)Warzywa umyj i pokrój.
Papryki w kostkę 2x2cm,
bakłażana zaś w plastry szerokości ok 1 cma następnie na mniejsze cząstki. Warzywa osobno ugriluj lub podsmaż na
oliwie.
Bakłażana do miękkości, zaś
paprykę al dente (dodaj trochę
czosnku pokrojonego w plasterki).Połącz warzywa.

Układaj w słoiku naprzemiennie grilowane warzywa, plasterki świeżego
czosnku,
bazylii, pokrojonej w plasterki
papryczki chili, pokrojonego w kostkę
sera feta. Całość zalej
oliwą i odstaw do "przegryzienia".Smacznego!

I na koniec...aromatyzowana
oliwa, która pozostanie Ci po antipasti idealnie pasuje do świeżych sałatek!