Wykonanie
Nie wiem jak Ty, ale ja wracając do domu rodzinnego na święta jestem rozdarta. Z jednej strony obawiam się perspektywy siedzenia przy
stole i obżerania się. Bo kalorie, bo za tłusto, bo za dużo, bo....(lista jest zwykle za długa)Z drugiej jednak strony cieszę się jak głupia, bo to przecież same pyszności! Co więcej, ktoś je dla mnie przygotował! Jest to miłą odmianą dla każdego kto 98% swoich posiłków przygotowuje sam.Z dwóch powyższych powodów nie mam dla siebie żadnej litości;) Zjadam wszystko to co uwielbiam najbardziej! Fajnie, ale co dalej?Bardzo często, po takich świątecznych ucztach sięgam po odchudzone pozycje kulinarne. Ale muszą być pyszne! Na szczęście nie mam awersji do dietetycznego jedzenia, które niestety w świadomości niektórych utarło się jako mniej smaczne.Jeśli Twój organizm również domaga się czegoś lżejszego, polecam Ci tę pyszną
sałatkę:)

Składniki:1 duża
papryka czerwona1 duża
papryka zielona1 duża
papryka żółta4 filety
anchois2 ząbki
czosnkupieprz świeżo mielony1 łyżka
kaparów w zalewie2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka drobno pokrojonej
natki pietruszki1 łyżka pokrojonej
bazylii
Przygotowanie:
Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i opłucz, a następnie ułóż na blaszce skórką do góry i wstaw do rozgrzanego do 200* piekarnika na ok 30min (aż skórka
zrobi się czarna). Po upieczeniu zdejmij z
papryk skórkę, pokrój w paski i przełóż do miski razem z
anchois. Następnie rozetrzyj
czosnek, zalej go
oliwą i dodaj posiekane
zioła. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki wraz z kapa.Smacznego:)