ßßß Cookit - przepis na Warzywa zawijane w tortillas

Warzywa zawijane w tortillas

nazwa

Wykonanie

8 placków tortillas
2 łyżki oliwy z oliwek
2 bakłażany
2 małe żółte cukinie
8 małych pomidorów
1 duża czerwona papryka
1 duża zielona papryka
Marynata:
1/3 szkl. oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
ewentualnie 1 ząbek czosnku
Sos:
50 g fety
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
parę listków świeżej bazylii
Warzywa zawijane w tortillas - sposób przygotowania: Wymieszaj i roztrzep widelcem wszystkie składniki marynaty, jeśli lubisz, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Umyj i pokrój warzywa w kostki o boku 2,5 cm. Pomidory pokrój wzdłuż na ćwiartki i wybierz z nich nasiona. Wrzuć warzywa do miski, zalej marynatą, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Na metalowe ruszty nabijaj po kolei kawałki różnych warzyw. Piecz co najmniej 10 cm nad żarem przez 15 minut, aż warzywa będą złotobrązowe i miękkie. Co jakiś czas obracaj.
Możesz do nabijania użyć drewnianych patyczków do szaszłyków, musisz je jednak potrzymać parę godzin w wodzie, aby nie zapaliły się na grillu. Posmaruj placki z obu stron niewielką ilością oliwy z oliwek, przypiecz na grillu z obu stron po kilkanaście sekund.
Formuj z placków rożki, wkładaj do nich dużą ilość warzyw ściągniętych z rusztu. Wymieszaj jogurt z fetą na gładką masę, dodaj posiekaną drobno bazylię i posyp po wierzchu papryką. Podawaj każde tortillas razem z łyżką sosu na wierzchu.
Tortillas to meksykańskie okrągłe placki z mąki pszennej.
Można kupić je w większych supermarketach lub sklepach z żywnością orientalną. Warzywa z grilla można też podać z innym pieczywem, np. indyjskimi czapati czy izraelskimi pittami, lub w kawałku wydrążonej, opieczonej na grillu bagietki.
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5408042/warzywa zawijane w tortillas/p