Wykonanie
8 placków tortillas2 łyżki
oliwy z oliwek2
bakłażany2 małe żółte
cukinie8 małych
pomidorów1 duża
czerwona papryka1 duża
zielona paprykaMarynata:1/3 szkl.
oliwy z oliwek2 łyżki
octu balsamicznego1 łyżeczka
suszonego oregano1/2 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzuewentualnie 1 ząbek
czosnkuSos:50 g
fety1/2 szkl.
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
słodkiej paprykiparę listków świeżej
bazyliiWarzywa zawijane w tortillas - sposób przygotowania: Wymieszaj i roztrzep widelcem wszystkie składniki marynaty, jeśli lubisz, dodaj rozgnieciony ząbek
czosnku. Umyj i pokrój warzywa w kostki o
boku 2,5 cm.
Pomidory pokrój wzdłuż na ćwiartki i wybierz z nich nasiona. Wrzuć warzywa do miski, zalej marynatą, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Na metalowe ruszty nabijaj po kolei kawałki różnych warzyw. Piecz co najmniej 10 cm nad żarem przez 15 minut, aż warzywa będą złotobrązowe i miękkie. Co jakiś czas obracaj.Możesz do nabijania użyć drewnianych patyczków do szaszłyków, musisz je jednak potrzymać parę godzin w wodzie, aby nie zapaliły się na grillu. Posmaruj placki z obu stron niewielką ilością
oliwy z oliwek, przypiecz na grillu z obu stron po kilkanaście sekund.Formuj z placków rożki, wkładaj do nich dużą ilość warzyw ściągniętych z rusztu. Wymieszaj
jogurt z
fetą na gładką masę, dodaj posiekaną drobno
bazylię i posyp po wierzchu
papryką. Podawaj każde tortillas razem z łyżką sosu na wierzchu.Tortillas to meksykańskie okrągłe placki z
mąki pszennej.Można kupić je w większych supermarketach lub sklepach z żywnością orientalną. Warzywa z grilla można też podać z innym
pieczywem, np. indyjskimi czapati czy izraelskimi pittami, lub w kawałku wydrążonej, opieczonej na grillu
bagietki.