Wykonanie
Jarmuż, warzywo, które od niedawna można nabyć w sklepie prawie przez cały rok. Bardzo mnie to cieszy, bo ja przepadam za
jarmużem! Dzisiaj zrobiłam kolejną porcję domowego pesto jak się domyślacie, z
jarmużu. Pesto z
jarmużu należy do moich ulubionych. Jest delikatne w smaku, można dodawać je do
makaronu, używać jako sosu lub na kanapki czy pizzę…you name it.Polecam pesto z
jarmużu i
orzechów cashew. Słodki smak
orzechów świetnie harmonizuje z
jarmużem. Użyłam też pieczonego
czosnku, który jest delikatniejszy w smaku, a zamiast tradycyjnego
parmezanu proponuję hiszpański
ser manchego.

Pesto z
jarmużu i
orzechów cashewSkładniki:0 , 5 l pesto200 g świeżego
jarmużu1 cały
czosnek, pieczony50 g
orzechów cashew50 ml
oliwysól do smaku50 g utartego
twardego sera, u mnie manchego

Oddziel liście
jarmużu od twardych łodyg. Pokrój drobno i wrzuć do miksera. Dodaj posiekane
orzechy,
czosnek,
oliwę i pół łyżeczki
soli. Zmiksuj, po czym dodaj
utarty ser i wymieszaj. Pesto jest już gotowe. Jeśli wciąż jest za gęste dodaj więcej
oliwy lub
wody.Polecane przepisyPesto z
kolendry i nasion konopiPesto z
jarmużu i
migdałówZielone pesto domowej robotyKanapki z
groszkowym pesto i
fetaMuhammara dip z grillowanej
papryki i
włoskich orzechów