ßßß

Składniki:250g liści jarmużu (twarde łodyżki usunięte)3 ząbki czosnku3/4 szklanki orzechów (u mnie orzechy włoskie i płatki migdałów)80g twardego sera (u mnie mature cheddar)5 łyżek oliwy z oliwekszczypta soliLiście jarmużu dokładnie myjemy i kroimy (łodygi usuwamy). Zalewamy wrzątkiem i gotujemy 3-4 minuty a następnie odcedzamy.Obgotowane liście jarmużu wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w malakserze (jeśli mamy;) ja użyłam ręcznego blendera) i miksujemy na gładką pastę.Pesto przekładamy do słoika i jak znalazł do makaronu czy kanapki.Można przechowywać w lodówce do kilku dni.
U mnie pojawiło się z makaronem bezglutenowym, obsypane parmezanem i świeżymi listkami jarmużu. Naprawdę pysznie...
Smacznego...