Wykonanie
W moim ogrodzie wiosna pełną parą. Kolorowe krokusy, prymulki ... warzywa też już są, a właściwie to
jarmuż i
szczypiorek, które to przetrwały lekką zimę i nabrały wiosennych kolorów.Postanowiłam zrobić użytek z tego pierwszego, bo naprawdę dobrze obrodziło. Do odstrzału poszedł jeden "krzaczek". Rezultaty okazały się rewelacyjne.Zobaczcie zresztą sami...


Składniki:250g liści
jarmużu (twarde łodyżki usunięte)3 ząbki
czosnku3/4 szklanki
orzechów (u mnie
orzechy włoskie i
płatki migdałów)80g
twardego sera (u mnie mature
cheddar)5 łyżek
oliwy z oliwekszczypta
soliLiście
jarmużu dokładnie myjemy i kroimy (łodygi usuwamy). Zalewamy wrzątkiem i gotujemy 3-4 minuty a następnie odcedzamy.Obgotowane liście
jarmużu wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w malakserze (jeśli mamy;) ja użyłam ręcznego blendera) i miksujemy na gładką pastę.Pesto przekładamy do słoika i jak znalazł do
makaronu czy kanapki.Można przechowywać w lodówce do kilku dni.

U mnie pojawiło się z
makaronem bezglutenowym, obsypane
parmezanem i świeżymi listkami
jarmużu. Naprawdę pysznie...

Smacznego...