Wykonanie
Bardzo lubię przygotowywać dania jednogarnkowe. Wystarczy wszystkie produkty wrzucić do garnka i wszystko samo się robi. A teraz gdy mamy takie bogactwo warzyw nasze dania mogą być zarówno kolorowe jak i bogate w składniki. U mnie wersja z
kiełbasą, ale możecie zrobić wersję z samymi warzywami, jak lubicie. Ja dalej leniuchuje dość aktywnie na urlopie, jeszcze kilka dni mi zostało tej przyjemności.Zapraszam :-)Składniki:- 1 dość duża
kapusta stożkowa- 1 średnia
cukinia- 4
pomidory- 2
cebule- 200 g
kiełbasy krakowskiej suchej- 4
marchewki- 1
pietruszka- pęczek świeżego
koperku-
liść laurowy- kilka ziarenek
pieprzu- domowa
vegeta-
sól,
pieprz- zielone
tabasco - kilka kropel - może być szczypta
chiliWykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy szklanką
wody, dodajemy
liść laurowy, kilka ziarenek
pieprzu i łyżkę domowej
vegety. Zagotowujemy i przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz. Podczas, gdy
kapusta się gotuje kroimy w kostkę
cukinię,
marchewkę,
pietruszkę,
cebulę i
kiełbasę.Dodajemy do
kapusty marchewkę,
pietruszkę oraz
cukinię, mieszamy i dalej gotujemy. Dodajemy również pokrojone
pomidory.Na patelni podsmażamy
kiełbasę i pod koniec dodajemy
cebulkę i razem wszystko przesmażamy. Pod koniec gotowania dodajemy
kiełbasę z
cebulką do
kapusty. Jeszcze chwilkę gotujemy, aby smaki się połączyły. Przyprawiamy
solą,
pieprzem oraz
tabasco lub
chili - oczywiście jak lubicie ostrzejsze smaki. Dodajemy posiekany
koperek i podajemy z
chlebem lub
ziemniakami.Smacznego.