ßßß
Składniki:porcja rosołowa z indyka ok. 25 dagVegetamarchew młoda 1pietruszka młoda 1młoda kapusta ok. 40 dagcebula czerwona ½pomidory 3liść laurowy, ziele angielskie, pieprzkoperek świeży ½ pęczkagałka muszkatołowa mielona ½ łyżeczkisól, pieprz do smakuWykonanie:
Porcję rosołową umyć zalać 2,5 l wody, zagotować, zdjąć powstałą pianę. Dodać drobno pokrojone marchew i pietruszkę, wsypać Vegetę, gotować na wolnym ogniu. Kapustę poszatkować, cebulę drobno pokroić. Dodać do wywaru. Pomidory umyć, pokroić na małe kawałki dodać do zupy. Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy i pieprz.
Gdy warzywa będą miękkie dodać poszatkowany koperek, gałkę muszkatołową, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z młodymi ziemniakami, razem lub osobno - okraszonymi skwareczkami.Uwaga:Zupę można zaprawić zasmażką z mąki i masła (wówczas zagotować).