Wykonanie
Składniki:porcja rosołowa z
indyka ok. 25 dag
Vegetamarchew młoda 1
pietruszka młoda 1
młoda kapusta ok. 40 dag
cebula czerwona ½
pomidory 3
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprzkoperek świeży ½ pęczka
gałka muszkatołowa mielona ½ łyżeczki
sól,
pieprz do smakuWykonanie:
Porcję rosołową umyć zalać 2,5 l
wody, zagotować, zdjąć powstałą pianę. Dodać drobno pokrojone
marchew i
pietruszkę, wsypać
Vegetę, gotować na wolnym ogniu.
Kapustę poszatkować,
cebulę drobno pokroić. Dodać do
wywaru.
Pomidory umyć, pokroić na małe kawałki dodać do zupy. Wrzucić
ziele angielskie,
liść laurowy i
pieprz.
Gdy warzywa będą miękkie dodać poszatkowany
koperek,
gałkę muszkatołową, przyprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Podawać z młodymi
ziemniakami, razem lub osobno - okraszonymi skwareczkami.Uwaga:Zupę można zaprawić zasmażką z
mąki i
masła (wówczas zagotować).