ßßß
Składniki na 8 porcji:2 główki młodej kapusty400 g polędwicy wieprzowej bądź golonki trybowanej2 małe marchewki1 pietruszka korzeniowa1 mały seler korzeniowy1 duży pomidorpęczek świeżego koperku1 łyżeczka octu zwykłego3 liście laurowe4-5 suszonych owoców ziela angielskiegosól, pieprz½ łyżeczki Vegety natur – opcjonalnieSposób przygotowania:Mięso umyć pod bieżącą wodą. Marchew, seler oraz pietruszkę obrać ze skórki. Do wysokiego garnka wlać wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz doprawić Vegetą natur, solą i pieprzem. Warzywa wraz z mięsem przełożyć w całości do garnka i gotować pod przykryciem do miękkości około 40 minut. Kapusta podczas gotowania powinna być całkowicie zanurzona w wodzie.Ugotowane warzywa i mięso przełożyć do innego naczynia. Warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, mięso zaś pokroić w kostkę, po czym ponownie umieścić wszystkie składniki w garnku. Z kapusty oderwać wierzchnie liście, przekroić na 2 części, poszatkować (bez głąba) za pomocą noża i przełożyć do garnka z wywarem. Gotować pod przykryciem około 30-35 minut od czasu do czasu mieszając.Koperek umyć pod bieżącą wodą i posiekać na drobno. Pomidor wyparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, następnie dodać wraz z koperkiem oraz łyżeczką octu do gotującej się kapusty, wymieszać. Całość gotować jeszcze około 30 minut, aż do momentu, kiedy kapusta będzie miękka. Po ugotowaniu potrawę można ponownie doprawić do smaku solą bądź innymi przyprawami.Podawać z gotowanymi ziemniakami i koperkiem.Moje rady:Wywar mięsno-warzywny można ugotować poprzedniego dnia pozostawiając go na noc w lodówce, wówczas będzie odznaczał się on lepszym bukietem smakowo-zapachowym.