Wykonanie
Gotowana
kapusta z warzywami,
koperkiem podawana z
ziemniakamiSkładniki na 8 porcji:2 główki
młodej kapusty400 g
polędwicy wieprzowej bądź
golonki trybowanej2 małe
marchewki1
pietruszka korzeniowa1 mały
seler korzeniowy1 duży
pomidorpęczek świeżego
koperku1 łyżeczka
octu zwykłego3
liście laurowe4-5
suszonych owoców ziela angielskiegosól,
pieprz½ łyżeczki
Vegety natur – opcjonalnieSposób przygotowania:
Mięso umyć pod bieżącą
wodą.
Marchew,
seler oraz
pietruszkę obrać ze skórki. Do wysokiego garnka wlać
wodę, dodać
liście laurowe i
ziele angielskie oraz doprawić
Vegetą natur,
solą i
pieprzem. Warzywa wraz z
mięsem przełożyć w całości do garnka i gotować pod przykryciem do miękkości około 40 minut.
Kapusta podczas gotowania powinna być całkowicie zanurzona w wodzie.Ugotowane warzywa i
mięso przełożyć do innego naczynia. Warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej,
mięso zaś pokroić w kostkę, po czym ponownie umieścić wszystkie składniki w garnku. Z
kapusty oderwać wierzchnie liście, przekroić na 2 części, poszatkować (bez głąba) za pomocą noża i przełożyć do garnka z
wywarem. Gotować pod przykryciem około 30-35 minut od czasu do czasu mieszając.
Koperek umyć pod bieżącą
wodą i posiekać na drobno.
Pomidor wyparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, następnie dodać wraz z
koperkiem oraz łyżeczką
octu do gotującej się
kapusty, wymieszać. Całość gotować jeszcze około 30 minut, aż do momentu, kiedy
kapusta będzie miękka. Po ugotowaniu potrawę można ponownie doprawić do smaku
solą bądź innymi
przyprawami.Podawać z gotowanymi
ziemniakami i
koperkiem.Moje rady:
Wywar mięsno-warzywny można ugotować poprzedniego dnia pozostawiając go na noc w lodówce, wówczas będzie odznaczał się on lepszym bukietem
smakowo-zapachowym.