Wykonanie
Bardzo lubię jeść leczo, to taka potrawa letnio-jesienna. Do zrobienia bardzo szybko, bo to takie danie jednogarnkowe. Ja postanowiłam je troszkę zmienić i dodać
makaron, aby od razu było bardziej syte. Wyszło rewelacyjne danie, wszystkim domownikom bardzo smakowało. Ja dodałam jeszcze
kabanosy - dla moich chłopaków, ale możecie zrobić z samymi warzywami. Ostatnio mam bardzo mało czasu na wszystko, doba jest zdecydowanie za krótka. Tak więc szukam szybkich i mało pracochłonnych dań. I to danie takie jest, dodaje je do akcji na fb Błyskawiczne Piątki, zachęcam was do korzystania z przepisów i dodawania swoich propozycji.Zapraszam :-)Składniki:- 1 średnia
cukinia- 5
papryk- 2
cebule- 120 g
kabanosów- 3
pomidory- 500 ml
sosu pomidorowego - użyłam domowy ze słoika-
sól,
pieprz- domowa
vegeta-
liść laurowy- kilka ziaren
pieprzu- kilka kropel zielonego
tabasco - opcjonalnie-
makaron świderki Pełne Ziarno z żytemWykonanie:
Cukinie i
paprykę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką
wody. Dodajemy
liść laurowy, kilka ziaren
pieprzu i łyżkę domowej
vegety. Wrzucamy pokrojone
pomidory i
cebulę. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz, przykrywamy pokrywką i gotujemy. Jak już warzywa zmiękną dodajemy pokrojone
kabanosy,
sos pomidorowy, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem oraz
tabasco.Gotujemy
makaron all dente - czas podany na opakowaniu
makaronu. Odcedzamy i przekładamy do lecza, mieszamy i nakładamy na talerze. Podajemy.Smacznego.