ßßß
PANKEJKI:MLEKO (150ml)PUREE Z UPIECZONEJ DYNI (1/2 szklanki)1 DUŻE JAJKOMĄKA (1 szklanka)MASŁO/OLEJ KOKOSOWY, roztopione (1-2 łyżki)MIÓD (2 łyżki lub mniej)PROSZEK DO PIECZENIA (1 łyżeczka)SODA OCZYSZCZONA (1/2 łyżeczki)CYNAMON (wg uznania)SÓL (szczypta)KARMELIZOWANE JABŁKA:1 DUŻE KWASKOWATE JABŁKO (np szara reneta)SUSZONA ŻURAWINA (2 łyżki)CYNAMON (wg uznania)CUKIER TRZCINOWY (2 łyżki)JABŁKA:Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do garnuszka wsypujemy cukier i dolewamy kilka łyżek wody wody, gdy cukier się rozpuści i zmieni kolor na złoty dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko, cynamon i żurawinę. Gotujemy na małym ogniu aż jabłka zmiękną, puszczą sok i lekko się zrumienią, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy.PANKEJKI:W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Do drugiej wbijamy jajka, dobrze roztrzepujemy (by lekko się spieniły) dolewamy mleko, masło, miód i puree z dyni. Delikatnie łączymy zawartość obu misek. (masa powinna mieć gęstość śmietany). Smażymy na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej patelni do zrumienienia. Przekładamy na talerze, podajemy z ciepłymi jabłkami. Gotowe!
błyskawiczny puszysty omlet z bananem
fit pankejki bananowo-twarożkowe
najlepsze i najprostsze pankejki we wszechświecie
omletonaleśnik z czereśniami i waniliowym serkiem