Wykonanie

PANKEJKI:
MLEKO (150ml)PUREE Z UPIECZONEJ DYNI (1/2 szklanki)1 DUŻE
JAJKOMĄKA (1 szklanka)MASŁO/OLEJ
KOKOSOWY, roztopione (1-2 łyżki)
MIÓD (2 łyżki lub mniej)
PROSZEK DO PIECZENIA (1 łyżeczka)
SODA OCZYSZCZONA (1/2 łyżeczki)
CYNAMON (wg uznania)
SÓL (szczypta)KARMELIZOWANE
JABŁKA:1 DUŻE KWASKOWATE
JABŁKO (np szara reneta)
SUSZONA ŻURAWINA (2 łyżki)
CYNAMON (wg uznania)
CUKIER TRZCINOWY (2 łyżki)
JABŁKA:
Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do garnuszka wsypujemy
cukier i dolewamy kilka łyżek
wody wody, gdy
cukier się rozpuści i zmieni kolor na złoty dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę
jabłko,
cynamon i
żurawinę. Gotujemy na małym ogniu aż
jabłka zmiękną, puszczą sok i lekko się zrumienią, dodajemy
mąkę ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy.PANKEJKI:W jednej misce łączymy składniki suche:
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól i
cynamon. Do drugiej wbijamy
jajka, dobrze roztrzepujemy (by lekko się spieniły) dolewamy
mleko,
masło,
miód i puree z dyni. Delikatnie łączymy zawartość obu misek. (masa powinna
mieć gęstość
śmietany). Smażymy na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej patelni do zrumienienia. Przekładamy na talerze, podajemy z ciepłymi
jabłkami. Gotowe!

błyskawiczny puszysty omlet z
bananem
fit pankejki
bananowo-
twarożkowe
najlepsze i najprostsze pankejki we wszechświecie

omletonaleśnik z
czereśniami i
waniliowym serkiem