Wykonanie
0 LikesPodziel się:


Kiedy jeżdżę do domu, mamy już taki zwyczaj, że tata ZAWSZE w niedzielę smaży mi naleśniki. Są najlepsze i myślę, że nigdy mi się nie znudzą! Jako, że sama jestem średnia w smażeniu cienkich naleśników, co niedziele wymuszam na Tomaszu celebrację smażenia czegoś innego, moim zdaniem prostszego. W zasadzie co tydzień jest inna wariacja przepisu, a wypróbowaliśmy ich już sporo. W ostatnią niedzielę…. tak, to było to. Przepis genialnie prosty i aż szkoda modyfikować go dalej. Jeśli macie blender, ciasto zrobicie szybciej niż kanapki. A jeśli nie… też zrobicie je szybciej niż kanapki!!! No zróbcie, zróbcie!!!(ok 12-14 szt)
MĄKA PSZENNA (Szymanowska jest super! ale możecie ją też zmieszać pół na pół z pełnoziarnistą ) (1,5 szklanki)
JOGURT NATURALNY lub GRECKI (250g)
MLEKO (krowie lub roślinne) (1/3 szklanki)1
JAJKOPROSZEK DO PIECZENIA i
SODA OCZYSZCZONA (po 1 łyżeczce)ROZPUSZCZONE MASŁO /
OLEJ KOKOSOWY (2 łyżki + opcjonalnie do smażenia)
CUKIER WANILIOWY/MIÓD (2-3 łyżeczki – opcjonalnie)
SÓL (szczypta)DO PODANIA (przykładowo):ULUBIONE
OWOCE SEZONOWEKARMELIZOWANE
BANANYJOGURT GRECKI/
WANILIOWYMIÓD/SYROP KLONOWYULUBIONY
DŻEM (super np z
czarną porzeczką)Do miski wbijamy
jajko, dodajemy
jogurt,
mleko,
sól, proszek,
sodę,
masło,
cukier i roztrzepujemy rózgą. Partiami dodajemy
mąkę cały czas mieszając aż powstanie masa konsystencji gęstej
śmietany (można też umieścić składniki w blenderze i zmiksować). Masę odstawiamy na 10 minut, po czym smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej cienko
masłem (lub nie jeśli mamy dobrą teflonową patelnię) ok 1 minutę z każdej strony (do zrumienienia). Przed podaniem polewamy dodatkami i..Gotowe! JEMYJEMYJEMY!

błyskawiczny puszysty omlecior z
bananem
fit pankejki
bananowo-
twarożkowe

omletonaleśnik z
czereśniami i
waniliowym serkiemPodziel się: