Wykonanie
W końcu nadeszła
pora na świeże
owoce, które po prostu kocham !
Truskawki,
maliny,
borówki,
jagody, to właśnie one najlepiej komponują się z praktycznie wszystkimi ciastami, począwszy od kruchych,
drożdżowych i
jogurtowych na tartach kremowych kończywszy. Pierwszą oznaką sezonu w Polsce jest jednak
RABARBAR!Przypomina mi dzieciństwo i zapewne nie tylko mi tak dobrze się kojarzy. Sam jest dość kwaśny, ale nie zrażajcie się, bo zatopiony w cieście
jogurtowym i po upieczeniu mięknie i diametralnie zmienia swój smak. Ciasto jest bardzo proste, szybkie i lekkie. Idealne na taką
porę roku :)!Produkty:4
jajka2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru3/4 szklanki
olejuszczypta
soli3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody200 ml
jogurtu naturalnegoulubione
owoceEtapy przygotowania:
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cukier i
sól wsyp do miski i przesiejDodaj
jajka,
jogurt i
olejWszystkie składniki wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki lub mikseraDo formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką wylej ciastoPoukładaj
owoceNie musisz ich dociskać, ponieważ ciasto jest na tyle gęste, że
owoce się wtopią, ale nie zatopiąPiecz w 180 C przez ok. 45 minutNa koniec ciasto można posypać
cukrem pudremNajlepiej upiec ciasto w formie 22-25 cm, w większych formach będzie ono dość niskie. Jak widzicie jest to bardzo prosty przepis, ale czy w czasie lata nie chodzi właśnie o to ?:)Smacznego !


