ßßß
 
            
         2 szkl mąki3/4 szkl cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyszczypta soli2 jajka1/2 szkl oleju1 szkl mleka (lub 1/2 szkl mleka i 1/2 szkl jogurtu naturalnego - ja tak zrobiłam)2 szklanki jabłek pokrojonych w drobną kosteczkę100 g posiekanej czekolady mlecznej (dla mnie najlepsza jest z orzechami bo później ich kawałeczki przyjemnie chrupią)1. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.2. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: jajka, olej, mleko i jogurt. Całość wlać do miski ze składnikami suchymi, wymieszać.3. Dodać jabłka i czekoladę, wymieszać dokładnie.4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem (lub 190*C bez termoobiegu) i piec ok 25-30 min. Wystudzić.5. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
2 szkl mąki3/4 szkl cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyszczypta soli2 jajka1/2 szkl oleju1 szkl mleka (lub 1/2 szkl mleka i 1/2 szkl jogurtu naturalnego - ja tak zrobiłam)2 szklanki jabłek pokrojonych w drobną kosteczkę100 g posiekanej czekolady mlecznej (dla mnie najlepsza jest z orzechami bo później ich kawałeczki przyjemnie chrupią)1. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.2. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: jajka, olej, mleko i jogurt. Całość wlać do miski ze składnikami suchymi, wymieszać.3. Dodać jabłka i czekoladę, wymieszać dokładnie.4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem (lub 190*C bez termoobiegu) i piec ok 25-30 min. Wystudzić.5. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Inspiracja: Z pamiętnika młodej kucharki
Inspiracja: Z pamiętnika młodej kucharki