Wykonanie
Jestem wielką fanką
kokosowych smaków, nie przejdę obojętnie obok dania, które zawiera
kokos. To takie moje małe uzależnienie. Przepis znalazłam w książce Kingi Paruzel "Nie...zwykła kuchnia". Lekko je zmodyfikowałam idąc w
kokosowe smaki. Z podanej porcji wyszło 15 placuszków, w sam raz na śniadanie lub kolację a i nawet na obiad. Miłej niedzieli.Zapraszam :-)Składniki:- szklanka
mąki pszennej- 1 łyżka
cukry brązowego trzcinowego- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- pół łyżeczki
sody- 1/2 szklanki
jogurtu naturalnego gęstego- 1/2 szklanki
mleka- 1
jajko- 3 łyżeczki
oleju kokosowego Biooil- łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią- szczypta
soli-
olej kokosowy do smażenia- 1
banan- 2
mandarynki- 5 łyżek
jogurtu naturalnego gęstego-
wiórki kokosowe do posypaniaWykonanie:W misce wymieszać
mąkę, proszek,
sodę,
cukier i
cukier z
wanilią,
sól. Dodać
jogurt wymieszany z
mlekiem,
jajkiem i
olejem kokosowym (jak jest gęsty to wkładamy go na chwilkę do garnka z ciepłą
wodą, aż
zrobi się płynny). Mieszamy trzepaczką albo łyżką. Na patelni rozgrzewamy
olej kokosowy i nakładamy łyżką porcję ciasta, łyżka wystarczy, rozpłaszczamy lekko nadając kształt koła i smażymy na złoty kolor z obu stron, na niewielkim ogniu. Przekładamy na talerze, na każdym placku robimy kleks z
jogurtu, posypujemy wiórkami i układamy kawałki
banana i
mandarynki.Smacznego :-)