ßßß
Jestem wielką fanką kokosowych smaków, nie przejdę obojętnie obok dania, które zawiera kokos. To takie moje małe uzależnienie. Przepis znalazłam w książce Kingi Paruzel "Nie...zwykła kuchnia". Lekko je zmodyfikowałam idąc w kokosowe smaki. Z podanej porcji wyszło 15 placuszków, w sam raz na śniadanie lub kolację a i nawet na obiad. Miłej niedzieli.Zapraszam :-)Składniki:- szklanka mąki pszennej- 1 łyżka cukry brązowego trzcinowego- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- pół łyżeczki sody- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego- 1/2 szklanki mleka- 1 jajko- 3 łyżeczki oleju kokosowego Biooil- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią- szczypta soli- olej kokosowy do smażenia- 1 banan- 2 mandarynki- 5 łyżek jogurtu naturalnego gęstego- wiórki kokosowe do posypaniaWykonanie:W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, cukier i cukier z wanilią, sól. Dodać jogurt wymieszany z mlekiem, jajkiem i olejem kokosowym (jak jest gęsty to wkładamy go na chwilkę do garnka z ciepłą wodą, aż zrobi się płynny). Mieszamy trzepaczką albo łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i nakładamy łyżką porcję ciasta, łyżka wystarczy, rozpłaszczamy lekko nadając kształt koła i smażymy na złoty kolor z obu stron, na niewielkim ogniu. Przekładamy na talerze, na każdym placku robimy kleks z jogurtu, posypujemy wiórkami i układamy kawałki banana i mandarynki.Smacznego :-)


