ßßß Cookit - przepis na Muffiny z bananem i płatkami owsianymi

Muffiny z bananem i płatkami owsianymi

nazwa

Wykonanie

Miałam w kuchni banany, które szkoda było mi wyrzucić, a z drugiej strony do jedzenia i delektowania się nimi było już nieco za późno. Postanowiłam je wykorzystać do muffin, których przepis miałam dawno spisany gdzieś na jakiejś kartce.
Składniki suche:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
1/2 lub 3/4 szklanki cukru (w zależności od słodyczy, jaką chcemy uzyskać, gdyż przy 1/2 szklanki muffiny wychodzą mało słodkie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
Składniki mokre:
1 jajko
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju roślinnego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka rozgniecionych bananów
Powyższe składniki zmieściły mi sie do 6 foremek po 160ml każda.
Przygotowanie:
Składniki suche: Łączymy wszystkie składniki suche: mąkę, płatkami owsiane, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy.
Składniki mokre: Do miski wbijamy jajko, lekko roztrzepujemy. Następnie dodajemy mleko, olej, aromat z wanilii. Mieszamy. Dodajemy obrane i rozgniecione widelcem banany. Mieszamy.
Połączenie składników: Teraz łączymy suche z mokrym - masę sypką z masą "bananową". Mieszamy całość drewnianą łyżką lub plastikową łopatką. Nie mieszamy zbyt długo, jedynie tyle, aby suche składniki pokryły się mokrymi. Jeśli są grudki - nie przejmujemy się nimi. Teraz niespiesznie przystępujemy do wykładania foremek papierem, dając tym samym czas płatkom owsianym, aby napęczniały.
Wykładanie foremek: Formę do muffinów wykładamy gotowymi papierowymi foremkami lub kwadratami z papieru do pieczenia, które przygotowujemy sami. Wszystkie napełniamy po równo ciastem. Jeśli chcesz uzyskać duże wierzchy"grzybki" - napełnij foremki w całej wysokości, zostawiając jedynie niewielki odstęp od końca foremki. Jeśli foremki mamy osobno, nie wytłoczone na jednej formie - układamy wszystkie foremki na większej płaskiej tacy z zachowaniem odstępów, aby bez problemu podczas pieczenia mogły tworzyć się charakterystyczne dla muffin "grzybki".
Pieczenie: Pieczemy w temperaturze ok. 200°C przez około 30-35 minut na środkowej półce.
Źródło:http://waniliazcynamonem.blogspot.com/2013/11/muffiny-z-bananem-i-patkami-owsianymi.html