Wykonanie
Muffinki idealne na śniadanie, no może na drugie śniadanie. Niezwykle wilgotne, ale z chrupiącą skórką. Zniknęły w tempie błyskawicznym i wiem, że powtórzę je jeszcze nie raz. Tylko następnym razem zrobię je w wersji pełnoziarnistej. Będzie jeszcze zdrowiej. Przepis pochodzi z bloga Foolproof living .
Składniki:250 g
mąki pszennej100 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli115 g
oleju100 ml
mleka2
jajkałyżeczka ekstraktu z
wanilii1 duży
bananpół szklanki pokrojonych
orzechów włoskich70 g granoli + kilka łyżek na posypkę40 g
wiórków kokosowych + na posypkęWykonanie:
Mąkę,
cukier, proszek,
sól wymieszać w misce. W drugiej wymieszać
mleko,
jajka,
wanilię i
olej. Połączyć zawartość misek. Dodać rozgniecionego
banana i wymieszać tylko do połączenia składników. Mogą zostać grudki. Dodać
orzechy, granolę i wiórki. Wymieszać delikatnie. Przełożyć ciasto do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Na wierzchu posypać pozostałą granolą i wiórkami. Piec w 190 stopniach przez około 20 - 25 minut.