Wykonanie
Od dłuższego czasu chodził za mną ten
bananowy chlebek, jednak z powodu braku czasu dopiero teraz udało mi się go upiec. Dla mnie to taki rodzaj
słodkiego pieczywa, które idealnie komponuje się z
masłem orzechowym lub
śmietankowym serkiem. Do tego kubek gorącego
kakao lub - w moim przypadku
kawy i mamy śniadanie idealne. Przygotowanie jest bardzo zbliżone do przygotowywania muffinek - czyli suche składniki mieszamy osobno a mokre osobno i
potem wszystko łączymy. Jedynie czas pieczenia jest dłuższy.
Składniki na keksówkę o długości 28 cm- 200 g
mąki pszennej- 150 ml
oleju- 3 mocno dojrzałe
banany- 2
jaja- 2 łyżki
jogurtu naturalnego- 2, 3 łyżki
wiórków kokosowych- łyżka
siemienia lnianego-
cukier (ja dałam tylko 1 łyżkę)- pół łyżeczki
sody- szczypta
soli1. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.2. W misce mieszamy suche składniki.3. W osobnym naczyniu mieszamy rozgniecione
banany,
olej i
jogurt - można pomóc sobie blenderem.4. Masę łączymy z suchymi składnikami i wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach.