Wykonanie
Sto lat, sto lat, sto lat! Ktoś dzisiaj ma urodziny! (Nie, nie, to nie ja!). A skoro urodziny, to musi być tort! Ale, ale! Postanowiłam, że tort, który upiekę musi spełniać dwie, podstawowe zasady. Przede wszystkim musi być smaczny, oczywiście! Ale niech ma drugą zaletę, niech będzie przy tym niesamowicie zdrowy! Czy się udało? ZDECYDOWANIE! Tort (mam nadzieję!) jest pyszny, jednak biorąc pod uwagę wszystkie składniki i smaki w nim zawarte, to nie może być inaczej. Tort jest zdrowy! I to tak! Bezglutenowy, beznabiałowy, bez
cukru! Brzmi nieprawdopodobnie? A jednak, to możliwe!
Ryżowy,
bananowo-
cynamonowy spód i "sernikowa" masa, obie warstwy przełożone słodkim
rodzynkowo-
żurawinowym kremem, wierzch udekorowany posmażanymi na
oleju kokosowym jabłkami i
gruszkami. Nie wiem, jak Wy, ale ja już baaaaaaaaardzo chcę tego
tortu spróbować!



Przepis (tortownica):
Ryżowy spód:1 i 1/2 szkl
mąki ryżowej2 łyżeczki mielonego lnu1
banan1 (duże)
jajko1/2szkl
mleka roślinnego1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia+
olej kokosowy (do natłuszczenia formy)Piekarnik rozgrzać do 160 stopni (opcja grzania: górna i dolna grzałka).
Banana zblendować. Przełożyć do miski i dodać po kolei:
mąkę,
proszek do pieczenia,
jajko,
cynamon,
mleko. Dokładnie wymieszać mikserem lub drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do tortownicy (lekko natłuszczonej
olejem kokosowym). Wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż do "suchego patyczka". Wyjąć i ostudzić.
Rodzynkowo-
żurawinowy krem:1/2szkl
rodzynek1/2szkl
suszonej żurawiny1szkl wrzątku
Rodzynki i
żurawinę wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem, odstawić na około 20 minut. Tak namoczone
suszone owoce zblendować na gładki krem. Tak przygotowanym kremem należy dokładnie wysmarować
ryżowy spód.Warstwa "sernikowa":1 i 1/2 szkl (suchego)
Ryżu Białego Halina2szkl
wodyszczypta
soli2 (duże)
jajka1/4szkl
miodu3 łyżki
mąki ryżowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaRyż wsypać do garnka, posolić, zalać
wodą. Zagotować. Trzymać na małym ogniu przez około 18 minut, aż
ryż wsiąknie
wodę i będzie miękki. Ugotowany
ryż odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Ostudzony
ryż zblendować na gładką masę razem z
jajkami,
miodem,
mąką ryżową i
proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę przełożyć równomiernie do tortownicy, na spód. Wyrównać wierzch za pomocą szpatułki.
Jabłka i
gruszki:1
jabłko2
gruszki1 łyżka
oleju kokosowego+
cynamon (do posypania)
Owoce umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać
olej kokosowy. Wrzucić
owoce, smażyć przez kilka minut. Gotowe
owoce przełożyć na wierzch
tortu. Posypać
cynamonem. Całość wstawić do piekarnika - UWAGA - temperaturę zwiększyć do 180 stopni, opcję piekarnika zmienić na termoobieg. Piec przez około 45 minut. Gotowy tort wyjąć z piekarnika i ostudzić./zdjęcia przekrojonego ciasta uzupełnię wieczorem/