Wykonanie
Jest takie miejsce na ziemi, w którym słyszę własne myśli. W którym czas płynie inaczej, i jedyne co widzę to las, zieleń i błękitne niebo. To miejsce gdzie
mogę odpocząć, uciec i nabrać dystansu do świata. To miejsce, które pieszczotliwie nazywam
Domkiem na kurzej stópce lub
Domkiem na górce. I choć bywam tam rzadziej niż bym chciała, lubię wiedzieć, że gdzieś jest. I czeka na mnie, pełne spokoju. Właśnie z tego fantastycznego miejsca, mam
jagody czy
grzyby zbierane przez moich rodziców. I tak właśnie ostatnio mój tata, przywiózł mi trochę świeżych
grzybów. Cudowności! W tamtych rejonach występują tylko
prawdziwki, tak więc ja użyłam tylko ich, ale myślę, że
tarta sprawdzi się także z innych.
Składniki: na tartę:200 g
maki pszennejpół łyżeczki
soli1
żółtko2 łyżki zimnej
wodynadzienie:50 g
masła2 średnie
cebule2 łyżeczki posiekanego
tymianku (lub pół łyżeczki suszonego)350 g świeżych
grzybów300 ml
śmietany3
jajka20 g
startego sera np.
parmezanusólpieprzWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce, zagnieć i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj, wylep nim formę, nakłuj widelcem (możesz obciążyć ciasto dodatkowo np.
fasolą) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.Na patelni rozpuść
masło i zeszklij
cebulę. Dodaj
tymianek i wrzuć pokrojone i oczyszczone
grzyby. Przypraw
solą i
pieprzem. Smaż kilka minut aż zmiękną. Gdy
tarta będzie podpieczona wyłóż na nią
grzyby.
Jajka ubij ze
śmietaną,
parmezanem,
solą i
pieprzem. Polej masą ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut aż masa serowa zetnie się i lekko przyrumieni.Smacznego!