Wykonanie
Po pierwszym meczu naszej reprezentacji na
Euro to bardzo popularne danie, postanowiłam więc i ja zrobić
kapustkę . By była jeszcze smaczniejsza, ugotowałam do niej domowe łazanki z
mąki pszennej z dodatkiem pełnoziarnistej.W sezonie wczesnego lata
młoda kapusta duszona z
koperkiem to jeden z moich ulubionych smaków. Zabrałam się więc z ochotą za wałkowanie ciasta na domowe łazanki. Zrobiłam je nieco inaczej, niż te do
kapusty kiszonej, bardziej w stylu domowego
makaronu.ŁAZANKI :25 dkg
mąki pszennej zwykłej i tyle samo pełnoziarnistej2
jajkałyżka
oliwyok. 1/3 szklanki
wodysólMąkę przesiałam na blat, robiąc z niej stożek. W środku zrobiłam wgłębienie , wbiłam tam
jajka, posoliłam i mieszałam widelcem
jajka zagarniając
mąkę do środka. Po chwili dodałam
oliwę, pod koniec dodawałam nieco
wody, żeby ciasto dobrze się wyrabiało. Gdy uformowało się w kulę, zaczęłam je zagniatać obiema rękami, aż zrobiło się elastyczne, jednak twardsze, niż to na pierogi.Podzieliłam je na 4 części i każdą rozwałkowałam na mniej więcej prostokąt, po czym pocięłam na romby czy kwadraty, tak, jak mi pasowało.Ugotowałam je w osolonym wrzątku, mieszając, kilka minut od wypłynięcia. Odcedziłam na durszlaku, zahartowałam przelewając krótko zimną
wodą.Główka
młodej kapusty2-3 łyżki dobrego
oleju2-3 łyżki posiekanego
koperkusól,
pieprz ,
cukier, łyżka
octu jabłkowego lub
winnego ( miałam domowy)
Kapustę szatkujemy, szklimy na
oleju, zalewamy
wodą tak, by była przykryta, solimy i gotujemy na al dente, około 10 minut. Na sam koniec dorzucamy
koperek, doprawiamy
pieprzem,
octem i lekko
cukrem, by złamać smak.
Kapustkę mieszamy z łazankami , to może być samodzielne danie ale z kawałkiem
mięsa czy
kiełbasy, nawet z grilla też dobrze będą pasować.Smacznego !