Wykonanie
Przepyszny dodatek do kotleta, klusek,
chlebka i sam w sobie :)
1 średnia główka
młodej kapusty1 duża lub dwie małe
cebule3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
masłapęczek
koperkusól,
pieprz¾ łyżki
octu 10%szczypta
cukruZ
kapusty wyciąć głąba, poszatkować cienko. Wsadzić do garnka, zalać około 0,6 litra
wody, lekko posolić.
Cebulę posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości
oleju, wrzucić do
kapusty i gotować razem do miękkości
kapusty.
Masło roztopić na patelni, wsypać
mąkę, zasmażyć krótko. Kiedy
kapusta będzie już gotowa, dodać zasmażkę, zagotować całość energicznie mieszając.
Koperek posiekać, dodać do
kapusty, doprawić
octem,
cukrem i resztą przypraw, zagotować.