ßßß
1 duża kapusta pekińska1 duża cebula1 łyżka masła1 łyżka mąki pszennej1 łyżeczka cukru1 łyżeczka octuvegeta, pieprz lub sól zamiast vegetypęczek koperku (dałam mrożony)1 łyżka śmietany kwaśnej (opcjonalnie, ja nie dałam, bo nie miałam)Odciąć z kapusty zieloną część (ja po prostu odcięłam 3/4 kapusty), poszatkować niezbyt cienko.Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.Kapustę zalać wodą (ma sięgać 1 cm ponad powierzchnię kapusty), zagotować przez 1 minutę, wodę odlać całkowicie (pozbywamy się goryczki).Odcedzoną kapustę zalać ponownie wodą (ma sięgać 3/4 wysokości kapusty), dodać vegetę, pieprz, gotować do miękkości kapusty (u mnie około 10 -12 minut).Cebulę zeszklić na maśle, podlać 2 łyżkami wody. Dusić do odparowania. Nie rumienić. Dodać mąkę, wymieszać dokładnie. Kilka sekund podsmażyć uważając, żeby się cebula nie zarumieniła. To ma być biała zasmażka.Cebulę z mąką dać do kapusty, wymieszać dokładnie i zagotować razem. Dodać ocet, cukier (opcjonalnie), zagotować. Zestawić z ognia. Po chwili można dodać śmietanę.