Wykonanie
Czyli sposób na smak
młodej kapustki przez cały rok, idealna nie tylko do kotleta, bardzo polecam :)Przepis od Danusi :)
1 duża
kapusta pekińska1 duża
cebula1 łyżka
masła1 łyżka
mąki pszennej1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
octuvegeta,
pieprz lub
sól zamiast
vegetypęczek
koperku (dałam mrożony)1 łyżka
śmietany kwaśnej (opcjonalnie, ja nie dałam, bo nie miałam)Odciąć z
kapusty zieloną część (ja po prostu odcięłam 3/4
kapusty), poszatkować niezbyt cienko.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Kapustę zalać
wodą (ma sięgać 1 cm ponad powierzchnię
kapusty), zagotować przez 1 minutę,
wodę odlać całkowicie (pozbywamy się goryczki).Odcedzoną
kapustę zalać ponownie
wodą (ma sięgać 3/4 wysokości
kapusty), dodać
vegetę,
pieprz, gotować do miękkości
kapusty (u mnie około 10 -12 minut).
Cebulę zeszklić na
maśle, podlać 2 łyżkami
wody. Dusić do odparowania. Nie rumienić. Dodać
mąkę, wymieszać dokładnie. Kilka sekund podsmażyć uważając, żeby się
cebula nie zarumieniła. To ma być biała zasmażka.
Cebulę z
mąką dać do
kapusty, wymieszać dokładnie i zagotować razem. Dodać
ocet,
cukier (opcjonalnie), zagotować. Zestawić z ognia. Po chwili można dodać
śmietanę.