Wykonanie
Składniki:- 1
cebula- 1 mała główka
włoskiej kapusty- szczypta
cukru- 5 dag
masła- 1 czubata łyżka
mąki pszennej-
sól i
pieprz- 2 łyżki
octu- garść posiekanego
koperkuSposób przygotowania:1.
Kapustę płuczemy, suszymy, następnie szatkujemy jak na surówkę. Później przekładamy ją do garnka i zalewamy
wodą, tak by ją lekko przykrywało. Przyprawiamy
cukrem i
solą. Gdy
kapusta puści sok, odlewamy połowę płynu do drugiego garnka i gotujemy ją do miękkości.2.
Cebulę obieramy i szatkujemy, podsmażamy na
maślę, oprószamy
mąką, zasmażany, podlewamy odlanym
wywarem z
kapusty, mieszamy aż powstanie gęsty sos.3. Do zasmażki dodajemy ugotowaną
kapustę, przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
octem oraz posiekanym
koperkiem. Zasmażamy jeszcze kilka minut, podajemy jako dodatek do obiadu.