ßßß Cookit - przepis na Kapusta włoska zasmażana

Kapusta włoska zasmażana

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 1 cebula
- 1 mała główka włoskiej kapusty
- szczypta cukru
- 5 dag masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
- 2 łyżki octu
- garść posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
1. Kapustę płuczemy, suszymy, następnie szatkujemy jak na surówkę. Później przekładamy ją do garnka i zalewamy wodą, tak by ją lekko przykrywało. Przyprawiamy cukrem i solą. Gdy kapusta puści sok, odlewamy połowę płynu do drugiego garnka i gotujemy ją do miękkości.
2. Cebulę obieramy i szatkujemy, podsmażamy na maślę, oprószamy mąką, zasmażany, podlewamy odlanym wywarem z kapusty, mieszamy aż powstanie gęsty sos.
3. Do zasmażki dodajemy ugotowaną kapustę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem oraz posiekanym koperkiem. Zasmażamy jeszcze kilka minut, podajemy jako dodatek do obiadu.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2013/08/kapusta-woska-zasmazana.html