Wykonanie
Buraczki obrodziły i powoli zaczynam myśleć co z nich
będę robić w tym roku. Na dobry początek
buraczki na ciepło do obiadu.Wczoraj od kuzynki Eli ze Skawiny dowiedziałam się o dobrym sposobie na zrobienie
buraczków bez pokaleczonych na tarce rąk.

Składniki:
burakimasłomąką pszennasól,
pieprz,
cukierocet
Buraki szorujemy, myjemy i gotujemy do miękkości w łupinkach. Ugotowane i wystudzone
buraki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w elektrycznej maszynce do
mięsa na najdrobniejszym sitku.Nie podawałam proporcji bo każdy ma swoje wypróbowane, ale u mnie było 6 średnich
buraków. Trzy łyżki
masła rozpuszczamy na patelni wsypujemy 2 płaskie łyżki
mąki robimy zasmażkę, dodajemy
buraki oraz
sól,
pieprz i
cukier do smaku i na koniec 2 łyżki
octu.SMACZNEGO