Wykonanie
Taką
kapustę w sezonie gotowała moja babcia, moja mama, moje ciotki i kuzynki. A teraz gotuję ją ja :) Choć
mówi się, że jest na słodko, tak naprawdę to głównie
młoda kapusta i
pomidorowy przecier nadają jej
słodyczy, ale gotowana jest na rosole i doprawiona
solą. Popularna jest na Podkarpaciu, choć bywa różnie doprawiana. Na przykład
przecier pomidorowy zastąpiony jest czasem 2-3 łyżkami
śmietany.
średnia główka
młodej kapusty0 , 5 l rosołu2-3 łyżki
masła2
cebule2 łyżki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
kminku1/2 pęczka posiekanego
koperku3/4 słoiczka
przecieru pomidorowego2-3 łyżeczki
cukrusól, ewentualnie
vegetaKapustę drobno poszatkować i włożyć do garnka z wrzątkiem. Gotować około 2-3 minuty i odcedzić. Podgotowaną
kapustę podlać gorącym rosołem, dodać
cukier,
kminek i ewentualnie
vegetę. Dusić kilka minut przygotowując w tym czasie lekką
cebulową zasmażkę.
Cebulę drobno pokroić, posolić i udusić na
maśle. Dodać
mąkę i jeszcze chwilę razem smażyć.
Cebulę i
przecier pomidorowy dodać do
kapusty i gotować jeszcze kilka minut. Jeśli jest taka potrzeba można lekko dosolić. Wyłączyć gaz i dodać posiekany
koperek. Wymieszać.U mnie
młodą kapustę na słodko
jada się zawsze z młodymi ziemniaczkami i kotletami mielonymi.