ßßß Cookit - przepis na Podkarpacka młoda kapusta „na słodko”

Podkarpacka młoda kapusta „na słodko”

nazwa

Wykonanie

Taką kapustę w sezonie gotowała moja babcia, moja mama, moje ciotki i kuzynki. A teraz gotuję ją ja :) Choć mówi się, że jest na słodko, tak naprawdę to głównie młoda kapusta i pomidorowy przecier nadają jej słodyczy, ale gotowana jest na rosole i doprawiona solą. Popularna jest na Podkarpaciu, choć bywa różnie doprawiana. Na przykład przecier pomidorowy zastąpiony jest czasem 2-3 łyżkami śmietany.
średnia główka młodej kapusty
0 , 5 l rosołu
2-3 łyżki masła
2 cebule
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki kminku
1/2 pęczka posiekanego koperku
3/4 słoiczka przecieru pomidorowego
2-3 łyżeczki cukru
sól, ewentualnie vegeta
Kapustę drobno poszatkować i włożyć do garnka z wrzątkiem. Gotować około 2-3 minuty i odcedzić. Podgotowaną kapustę podlać gorącym rosołem, dodać cukier, kminek i ewentualnie vegetę. Dusić kilka minut przygotowując w tym czasie lekką cebulową zasmażkę.
Cebulę drobno pokroić, posolić i udusić na maśle. Dodać mąkę i jeszcze chwilę razem smażyć. Cebulę i przecier pomidorowy dodać do kapusty i gotować jeszcze kilka minut. Jeśli jest taka potrzeba można lekko dosolić. Wyłączyć gaz i dodać posiekany koperek. Wymieszać.
U mnie młodą kapustę na słodko jada się zawsze z młodymi ziemniaczkami i kotletami mielonymi.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/05/podkarpacka-moda-kapusta-na-sodko.html