Wykonanie
sobota, 4 Czerwiec 2016, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Młoda kapusta z
koperkiemSmak, na który czekam całą zimę. Delikatna, kremowa
młoda kapusta z
koperkiem. Bez żadnych zbędnych dodatków. Idealna do
młodych ziemniaczków. PolecamSkładniki:mała główka
młodej kapustycebulapęczek
koperku2 łyżki
masła2 łyżki
mąki pszennejłyżeczka
soliłyżeczka
cukrułyżka
octu winnegołyżka
olejuKapustę szatkujemy. Przekładamy do garnka, dolewamy szklankę
wody i dusimy przez 10-15 minut w zależności od pożądanej miękkości
kapusty.
Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na
oleju. Dodajemy do
kapusty.W rondelku przygotowujemy zasmażkę: rozpuszczamy dwie łyżki
masła, dodajemy
mąkę i smażymy przez chwilę cały czas mieszając. Dolewamy powoli
wodę, aż do uzyskania gęstej, gładkiej konsystencji. Przelewamy zasmażkę do uduszonej
kapusty. mieszamy i gotujemy jeszcze przez minutę.
Koperek siekamy i dodajemy do
kapusty.Doprawiamy
kapustę solą,
cukrem i
octem do smaku. Smacznego!