ßßß
Składniki :główka młodej kapusty4 plastry boczku wędzonegopól pęczka koperkusólpieprzcukierocet1 łyżka mąki1 łyżka masłaOpis wykonania :Kapustę oczyszczamy, płuczemy i drobno szatkujemy. Gotujemy w osolonej wodzie (ja dodaje 2 łyżeczki soli), aż kapusta będzie półtwarda.Kapustę odcedzamy niezbyt dokładnie przekładamy ponownie do garnka, możemy dodać 1-2 łyżki oliwy. Dodajemy sól, pieprz i cukier mieszamy i dusimy razem na małym ogniu około 5 minut.Boczek drobno kroimy w kosteczkę obsmażamy na patelni, dodajemy do kapusty wraz tłuszczem powstałym podczas smażenia oraz dodajemy posiekany koperek. Wszystko dusimy do miękkości kapusty, na samym końcu dodajemy niewielka ilość octu w razie potrzeby doprawiamy do smaku, do przyprawianej kapusty dodajemy zasmażkę zrobioną z masła i mąki - masło roztapiamy na patelni wsypujemy make i mieszamy chwilkę ja dodaje jasno złotą, następnie wszystko razem dokładnie mieszamy i gotowe.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy