Wykonanie
Moja propozycja na tanie obiady nie przekraczające 10 zł. Oczywiście wszystko będzie zależeć od tego w jakiej cenie kupicie produkty. Dziś proponuję na obiad białą
kaszę gryczaną z pulpetami, surówką z
marchewki i
selera. Nie zapominajcie, że
kasza gryczana posiada właściwości odkwaszające nasz organizm zatem należy ją jeść jak najczęściej. Jest to niezwykle istotne ze względu na niedostateczne spożywanie warzyw obniżających kwasowość naszego organizmu.Produkty na obiad dla dwóch osób.Zacznę od ugotowania
kaszy.Wystarczy 100 g. białej
kaszy gryczanej . tj. ok. 10 łyżek. zalać zimna
wodą i gotować pod przykryciem do wchłonięcia
wody. Jeśli uważacie, że to za mała porcja ugotujcie 150-200 g.
kaszy.(Proporcje – 1 część
kaszy 2 części
wody tj. jeśli 10 łyżek
kaszy to 20 łyżek
wody).Zabieram się za robienie pulpetów160 g.
mięsa wieprzowego1
jajko1
cebula średniej wielkości (50 g.)
Przyprawy:
sól,
pieprz,
lubczyk,
pieprz ziołowy.Wykonanie:Wszystkie składniki należy dokładnie z sobą połączyć.( Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać łyżkę
bułki tartej lub
kaszy manny).Na ogniu postawić garnuszek z lekko osoloną
wodą.Zagotować.Łyżką formować niewielkie kulki i delikatnie kłaść na wrzącą
wodę. ( Można je wcześniej podsmażyć a później ugotować na małym ogniu).Gotować na malutkim ogniu.Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć na talerz.
(Wyszło mi z w/w porcji 8 klopsików)Sos
koperkowy:posiekany
koperekpieprz mielony czarny1 łyżka kwaśnej
śmietany1 łyżka
mąki pszennejDo
wody w której gotowały się klopsy dodać posiekanego
koperku.Doprawić do smaku
pieprzem.Do szklanki wlać nieco
wody, dodać
śmietanę i
mąkę.Wymieszać i wlać do gotującej się
wody po klopsach.Gotować i zaczekać aż zgęstnieje sos.
Na końcu przygotowałam surówkę na którą wzięłam100 g.
korzenia selera1 duża
marchewka1/2 łyżeczki
cukruocet jabłkowy1 łyżka
oliwy z oliweksól,
pieprzWykonanie:Umyte i obrane warzywa starłam na tarce.Dodałam nieco
octu jabłkowego.Do smaku
cukru,
pieprzu i
oleju.Wszystko dokładnie wymieszałam.Koszt na miesiąc październik 2016 r.Za
mięso mielone zapłaciłam 1,90 zł.
cebula ok.0,30 zł.
jajko 0,36 zł.+
przyprawykasza gryczana 100 g.- ok. 1,00 zł. (Na moim talerzu jest 50 g.
kaszy przed ugotowaniem)
marchewka – ok. 0,30 zł.
seler – 0,50 zł.za
koperek zapłaciłam 1.50 zł. ( zużyłam połowę więc to 0,75 zł.)Razem ok. 5 , 11 zł.Nie uwzględniłam ceny przypraw,
oleju, łyżki
śmietany,
mąki i nieco
cukru (
ocet jabłkowy robię sama więc nic nie musiałam go kupić), które też należy doliczyć.Uwaga: Na talerzu znajduje się połowa tego co przygotowałam, czyli takiej wielkości jest jedna porcja.