Wykonanie
Już sam smażony
łosoś to bardzo eleganckie wykwintne danie, a
łosoś w cieście to potrawa wręcz idealna.
Łosoś świetnie komponuje się z delikatnym
ciastem naleśnikowym tworząc przepyszne i apetycznie wyglądające danie.
ok. 400 g
łososia bez skóryciasto:150 g
mąki pszennej75 ml
wody100 ml
mlekajajkołyżka
octu1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaodrobina
soli i
pieprzuponadto:
sól (najlepiej morska)
pieprzkoperek w proszku
olej do smażenia
Łosoś w Cieście Naleśnikowym - Sposób przygotowania:Ciasto:
Mąkę przesiewamy.
Mleko z
wodą,
jajkiem i
octem miksujemy, a następnie dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól oraz
pieprz - dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno
mieć konsystencje gęstej
śmietany.Odstawiamy na ok. 10 minut do "napęcznienia".
Łososia kroimy na filety o grubości ok. 2 cm i przyprawiamy niewielka ilością
soli,
pieprzu oraz
koperku.
Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wykładamy bezpośrednio na rozgrzany
olej (
łososia smażymy w dość głębokim tłuszczu).
Rybę smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, do momentu aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Dodatkowo na patelnie z usmażonymi
rybami możemy bardzo ostrożnie nalać niewielką ilością
wody i natychmiast przykryć przykrywką - spowoduję to, że ciasto będzie jeszcze bardziej delikatniejsze, miększe i rozpływające się w ustach - jeśli natomiast nie czujemy się zbyt pewnie w kuchni można ten krok pominąć.
Ryby przekładamy na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.Gotowego
łososia w cieście podajemy z
ziemniakami w dowolnej postaci i dowolnymi, ulubionymi surówkami.