Wykonanie
"Fish &
chips" - czyli nic innego jak oczywiście
ryba w cieście z frytkami. To brytyjskie danie rozpowszechnione zostało w drugiej połowie XIX wieku, gdzie w związku z rozwojem floty rybackiej i transportu kolejowego ceny ryb uległy obniżeniu. Dzięki temu stały się dostępne dla każdego.Potrawa nosi znamię fast food'u m.in. ze względu na przyjętą formę podawania jej "na wynos".
W Polsce
ryba z frytkami przywodzi mi na myśl wakacyjny zestaw obiadowy z dobrej nadmorskiej smażalni. Na szczęście namiastkę takich letnich smaków możemy samodzielnie przygotować w naszych domach niezależnie od
pory roku.
ok. 1 kg
ziemniaków500 g
filetów z białej ryby(
mintaj,
dorsz)ciasto:150 g
mąki pszennej75 ml
wody100 ml
mlekajajkołyżka
octu1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaodrobina
soli i
pieprzuponadto:
sólpieprzkoperek w proszku
olej do smażenia
Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki, a następnie smażymy w rozgrzanym
oleju do zrumienienia.Ciasto:
Mąkę przesiewamy.
Mleko z
wodą,
jajkiem i
octem miksujemy, a następnie dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól oraz
pieprz - dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno
mieć konsystencje gęstej
śmietany.Odstawiamy na ok. 10 minut do "napęcznienia". Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielka ilością
soli,
pieprzu oraz
koperku.
Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany
olej (
rybę smażymy w dość głębokim tłuszczu).Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przekładamy na ręczniki papierowe aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Gotową
rybę w cieście wraz z frytkami podajemy z dowolnymi, ulubionymi surówkami.