Wykonanie

Ostatni weekend spędziłam u rodziców. Dzień mamy połączyliśmy z dniem dziecka i spotkaliśmy się wszyscy w większym gronie. Zrobiliśmy sobie grilla, bo pogoda bardzo dopisała, ładnie świeciło słoneczko, ale nie było strasznie gorąco. Można było sobie posiedzieć i pogadać do późnych godzin wieczornych. Lubię takie rodzinne spotkania. Mam dla was przepis na bardzo fajne szaszłyki z
karkówki i
schabu, podaliśmy je z pieczonymi
ziemniakami,
szparagami i surówką oraz sosami. Rodzinka była zadowolona, a przecież to jest najważniejsze.Zapraszam :-)Składniki:- 300 g
karkówki- 300 g
schabu- 2
cebule- kilka
pieczarek- 2 łyżki
oleju-
sól,
pieprz- łyżka
majeranku- łyżeczka dowolnej
musztardy- łyżeczka suszonej
bazylii- szczypta
chili- 100 g
boczku wędzonego- 1
czerwona papryka- 2 ząbki
czosnkuWykonanie:Przygotowujemy marynatę - do miski wlewamy
olej, dodajemy
sól,
pieprz -
soli tak pół łyżeczki,
pieprzu 1/4 łyżeczki, wsypujemy
majeranek i
bazylię, opcjonalnie
chili, wyciskamy
czosnek i wrzucamy
musztardę, wszystko razem mieszamy.
Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, polewamy marynatą i mieszamy najlepiej rękami, aby dokładnie wymieszać marynatę z
mięsem. Zamykamy miskę i chowamy na noc do lodówki.
Boczek wędzony kroimy w plastry,
paprykę w większą kostkę,
cebulę w krążki,
pieczarki w plastry.
Cebulę i
pieczarki przelewamy na sitku wrzątkiem. Na patyczki do szaszłyków nabijamy
mięso,
paprykę,
boczek,
cebulę i
pieczarki. Grillujemy tak długo, aż
mięso zrobi się miękkie. Podajemy z sosami,
ziemniakami, surówkami,
szparagami.Ja podałam z sosami od Folwark,
czosnkowym i remuladą duńską.
