ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z karkówki i schabu

Szaszłyki z karkówki i schabu

nazwa

Wykonanie

Ostatni weekend spędziłam u rodziców. Dzień mamy połączyliśmy z dniem dziecka i spotkaliśmy się wszyscy w większym gronie. Zrobiliśmy sobie grilla, bo pogoda bardzo dopisała, ładnie świeciło słoneczko, ale nie było strasznie gorąco. Można było sobie posiedzieć i pogadać do późnych godzin wieczornych. Lubię takie rodzinne spotkania. Mam dla was przepis na bardzo fajne szaszłyki z karkówki i schabu, podaliśmy je z pieczonymi ziemniakami, szparagami i surówką oraz sosami. Rodzinka była zadowolona, a przecież to jest najważniejsze.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 300 g karkówki
- 300 g schabu
- 2 cebule
- kilka pieczarek
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- łyżka majeranku
- łyżeczka dowolnej musztardy
- łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta chili
- 100 g boczku wędzonego
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Przygotowujemy marynatę - do miski wlewamy olej, dodajemy sól, pieprz - soli tak pół łyżeczki, pieprzu 1/4 łyżeczki, wsypujemy majeranek i bazylię, opcjonalnie chili, wyciskamy czosnek i wrzucamy musztardę, wszystko razem mieszamy. Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, polewamy marynatą i mieszamy najlepiej rękami, aby dokładnie wymieszać marynatę z mięsem. Zamykamy miskę i chowamy na noc do lodówki. Boczek wędzony kroimy w plastry, paprykę w większą kostkę, cebulę w krążki, pieczarki w plastry. Cebulę i pieczarki przelewamy na sitku wrzątkiem. Na patyczki do szaszłyków nabijamy mięso, paprykę, boczek, cebulę i pieczarki. Grillujemy tak długo, aż mięso zrobi się miękkie. Podajemy z sosami, ziemniakami, surówkami, szparagami.
Ja podałam z sosami od Folwark, czosnkowym i remuladą duńską.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/06/szaszyki-z-karkowki-i-schabu.html