ßßß

Długi weekend czerwcowy nie należał do najpiękniejszych. Udało mi się co prawda jednego dnia odpalić grilla i przygotować kilka potraw. No i oczywiście zdjęć. Było smacznie i już nie mogę się doczekać powtórki z grilla i działki. Przeglądając pogodę długoterminową widzę, że znowu zaleje nas fala upałów. Cieszę się jak dzieckoJednym z moich ulubionych dań grillowanych jest oczywiście karkówka. Aby jednak była ona miękka, aromatyczna i idealna należy ją dobrze zamarynować. Zwykle ten proces zaczynam 2 dni przed grillowaniem. Oto moja sekretna marynata. Podaję ją z prostą sałatką z pomidorków koktajlowych, zielonego ogórka i kukurydzy z dressingiem z vinegretu klastycznego. Idealnie pasuje również sos BBQ domowej roboty .Składniki na marynatę na około 1kg karkówki:4-5 łyżek ketchupu pikantnego2 łyżeczki musztardy (u mnie dijon)1 duża drobno posiekana cebula (najlepiej czerwona)2-3 ząbki czosnku drobno posiekanedrobno posiekany majeranek (1 łyżeczka)łyżeczka słodkiej paprykisól i pieprz do smaku5-6 łyżek olejuWszystkie składniki mieszamy razem i dokładnie zalewamy marynatą mięso (karkówka pokrojona w plastry). Odstawiamy do lodówki na minimum dobę. Grillujemy na grillu lub smażymy na patelni grillowej.