Wykonanie


Długi weekend czerwcowy nie należał do najpiękniejszych. Udało mi się co prawda jednego dnia odpalić grilla i przygotować kilka potraw. No i oczywiście zdjęć. Było smacznie i już nie
mogę się doczekać powtórki z grilla i działki. Przeglądając pogodę długoterminową widzę, że znowu zaleje nas fala upałów. Cieszę się jak dzieckoJednym z moich ulubionych dań grillowanych jest oczywiście
karkówka. Aby jednak była ona miękka, aromatyczna i idealna należy ją dobrze zamarynować. Zwykle ten proces zaczynam 2 dni przed grillowaniem. Oto moja sekretna marynata. Podaję ją z prostą
sałatką z
pomidorków koktajlowych, zielonego
ogórka i
kukurydzy z dressingiem z
vinegretu klastycznego. Idealnie pasuje również sos BBQ domowej roboty .Składniki na marynatę na około 1kg
karkówki:4-5 łyżek
ketchupu pikantnego2 łyżeczki
musztardy (u mnie dijon)1 duża drobno posiekana
cebula (najlepiej czerwona)2-3 ząbki
czosnku drobno posiekanedrobno posiekany
majeranek (1 łyżeczka)łyżeczka
słodkiej paprykisól i
pieprz do smaku5-6 łyżek
olejuWszystkie składniki mieszamy razem i dokładnie zalewamy marynatą
mięso (
karkówka pokrojona w plastry). Odstawiamy do lodówki na minimum dobę. Grillujemy na grillu lub smażymy na patelni grillowej.