ßßß Cookit - przepis na Risotto z cukinią (przepis wegański)

Risotto z cukinią (przepis wegański)

nazwa

Wykonanie

Pierwszy przepis z ryżem na blogu, po ponad 3 latach! To aż niemożliwe, a jednak! Pierwszy, ale za to przepyszny i do tego wegański i bezglutenowy
Bardzo proste danie, jednogarnkowe, szybkie, bezproblemowe. Cukinia przy dłuższym duszeniu robi się kremowa i delikatna to ona nadaje risotto właściwą konsystencje. A ja właśnie taką ją uwielbiam. Warto użyć specjalnego ryżu do risotto – jego ziatenka są bardziej pękate, okrąglutkie. Zawierają więcej skrobi dzięki czemu wchłaniają większą ilość płynu, a danie staje się bardziej zwarte.
Skład:
1 por,
2 cukinie,
pęczek natki pietruszki,
200g ryżu do risotto,
500ml bulionu warzywnego,
2 łyżki płatków drożdżowych,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka syropu klonowego lub miodu,
sól i pieprz,
olej kokosowy do smażenia.
Przygotowanie:
Pora umyć, pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pora, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżkę syropu klonowego. Całość podsmażyć, aż będzie miękka i złota.
Cukinię pokroić w drobną kostkę. Dodać do pora i podsmażać do miękkości na dość dużym ogniu by również się zrumieniła.
Natkę pietruszki drobno posiekać razem z łodyżkami. Część liści zostawić do przyozdobienia, resztę wrzucić na patelnie i wymieszać z warzywami.
Gdy cukinia będzie już złota i miękka wrzucić na patelnie ryż i podmażyć, aż będzie przezroczysty.
Warzywa z ryżem zalać gorącym bulionem (ja wrzuciłam suszone warzywa do wrzątku).
Całość przykryć i gotować na średnim ogniu 12-15min pod przykryciem, sprawdzając co jakiś czas czy nie przywiera. Można czasami lekko przemieszać.
Gotowe risotto powinno wchłonąć całą wodę. Na koniec całość doprawić pieprzem i podawać z zostawioną wcześniej natką pietruszki.
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2016-05-14
Czas przygotowania
5M
Czas gotowania
15M
Całkowity czas
20M
Średnia ocena
4 . 5
na podstawie 3 ocen
Tagi
cukinia natka pietruszki ryż
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Ziemniaczane placki dwuskładnikowe (bez mąki i bez jajek)
Następny wpis
Anula testuje #2 - Wegańskie sery na pizzę
Szybki sos z cukinii i szpinaku (wegański)
Do makaronu, ryżu, kaszy lub pieczonych warzyw. Ta [...] Czytaj dalej +
Wegański sos czosnkowy (w 5 minut)
Uwielbiam sos czosnkowy. Można go dodać do wegańsk [...] Czytaj dalej +
Wegański makaron ryżowy z sosem orzechowym
Makaron ryżowy jest świetną bezglutenową alternaty [...] Czytaj dalej +
Makaron z cukinią w sosie pomidorowym
Jest to przepis awaryjny. Składniki, żeby go zrobi [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2016/05/risotto-z-cukinia-przepis-weganski