Wykonanie
Pierwszy przepis z
ryżem na blogu, po ponad 3 latach! To aż niemożliwe, a jednak! Pierwszy, ale za to przepyszny i do tego wegański i bezglutenowyBardzo proste danie, jednogarnkowe, szybkie, bezproblemowe.
Cukinia przy dłuższym duszeniu robi się kremowa i delikatna to ona nadaje risotto właściwą konsystencje. A ja właśnie taką ją uwielbiam. Warto użyć specjalnego
ryżu do risotto – jego ziatenka są bardziej pękate, okrąglutkie. Zawierają więcej
skrobi dzięki
czemu wchłaniają większą ilość płynu, a danie staje się bardziej zwarte.Skład:1
por,2
cukinie,pęczek
natki pietruszki,200g
ryżu do risotto,500ml
bulionu warzywnego,2 łyżki
płatków drożdżowych,2 ząbki
czosnku,1 łyżka
syropu klonowego lub
miodu,
sól i
pieprz,
olej kokosowy do smażenia.Przygotowanie:
Pora umyć, pokroić drobno. Na patelni rozgrzać
olej kokosowy, wrzucić
pora, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz 1/2 łyżeczki
soli i 1 łyżkę
syropu klonowego. Całość podsmażyć, aż będzie miękka i złota.
Cukinię pokroić w drobną kostkę. Dodać do
pora i podsmażać do miękkości na dość dużym ogniu by również się zrumieniła.
Natkę pietruszki drobno posiekać razem z łodyżkami. Część liści zostawić do przyozdobienia, resztę wrzucić na patelnie i wymieszać z warzywami.Gdy
cukinia będzie już złota i miękka wrzucić na patelnie
ryż i podmażyć, aż będzie przezroczysty.Warzywa z
ryżem zalać gorącym
bulionem (ja wrzuciłam
suszone warzywa do wrzątku).Całość przykryć i gotować na średnim ogniu 12-15min pod przykryciem, sprawdzając co jakiś czas czy nie przywiera. Można czasami lekko przemieszać.Gotowe risotto powinno wchłonąć całą
wodę. Na koniec całość doprawić
pieprzem i podawać z zostawioną wcześniej
natką pietruszki.


Oceń przepis:

Przepis naOpublikowano2016-05-14Czas przygotowania5MCzas gotowania15MCałkowity czas20MŚrednia ocena4 . 5na podstawie 3 ocenTagi
cukinia natka pietruszki ryżAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisZiemniaczane placki dwuskładnikowe (bez
mąki i bez
jajek)Następny wpisAnula testuje #2 - Wegańskie
sery na pizzęSzybki sos z
cukinii i
szpinaku (wegański)Do
makaronu,
ryżu,
kaszy lub pieczonych warzyw. Ta [...] Czytaj dalej +Wegański
sos czosnkowy (w 5 minut)Uwielbiam
sos czosnkowy. Można go dodać do wegańsk [...] Czytaj dalej +Wegański
makaron ryżowy z sosem
orzechowymMakaron ryżowy jest świetną bezglutenową alternaty [...] Czytaj dalej +
Makaron z
cukinią w
sosie pomidorowymJest to przepis awaryjny. Składniki, żeby go
zrobi [...] Czytaj dalej +