ßßß
Torcik czekoladowy z nutellą i truskawkami. Nie jest duży, to zaledwie 20 cm średnicy, ale zapewniam - daje radę ;-). Ciasto czekoladowe rozpływa się w ustach, a połączeniu z kremem z nutelli i z truskawkami, wiadomo - nie ma sobie równych. Jeśli nie zdążycie przygotować go na Dzień Matki, upieczcie sobie na Dzień Dziecka... :-).Składniki na ciasto czekoladowe:200 g masła190 g drobnego cukru do wypieków2 duże jajka200 g mąki pszennej40 g kakao3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonej150 ml kwaśnej śmietany 12% lub zsiadłego mleka lub kefiru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną- przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać wanilię, utrzeć. Dodać przesiane suche składniki na zmianę z kwaśną śmietaną i wymieszać szpatułką, do połączenia. Powstałe ciasto będzie gęste.2 foremki o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rodzielić pomiędzy nie ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Składniki na krem z nutellą:150 g serka mascarpone, schłodzonego150 g nutelli40 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonejW misie miksera umieścić serek mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.Składniki na krem śmietankowy:250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej50 g serka mascarpone, schłodzonego1 łyżka cukru pudruWszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu.Dodatkowo:300 g truskawekWykonaniePierwszy blat czekoladowy umieścić na paterze. Posmarować go połową kremu z nutelli, następnie połową kremu śmietankowego. Na wierzch wyłożyć przekrojone truskawki. Powtórzyć czynność z kolejnym blatem. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, dopóki krem z nutellą nie stężeje. Przechowywać w lodówce.Smacznego :-)