Wykonanie

Torcik
czekoladowy z nutellą i
truskawkami. Nie jest duży, to zaledwie 20 cm średnicy, ale zapewniam -
daje radę ;-). Ciasto
czekoladowe rozpływa się w ustach, a połączeniu z kremem z nutelli i z
truskawkami, wiadomo - nie ma sobie równych. Jeśli nie zdążycie przygotować go na Dzień
Matki, upieczcie sobie na Dzień Dziecka... :-).Składniki na ciasto
czekoladowe:200 g
masła190 g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka200 g
mąki pszennej40 g
kakao3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej150 ml kwaśnej
śmietany 12% lub
zsiadłego mleka lub
kefiru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną- przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać
wanilię, utrzeć. Dodać przesiane suche składniki na zmianę z kwaśną
śmietaną i wymieszać szpatułką, do połączenia. Powstałe ciasto będzie gęste.2 foremki o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rodzielić pomiędzy nie ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Składniki na krem z nutellą:150 g
serka mascarpone, schłodzonego150 g nutelli40 g
mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej i przestudzonejW misie miksera umieścić
serek mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać
czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.Składniki na
krem śmietankowy:250 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej50 g
serka mascarpone, schłodzonego1 łyżka
cukru pudruWszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu.Dodatkowo:300 g
truskawekWykonaniePierwszy blat
czekoladowy umieścić na paterze. Posmarować go połową kremu z nutelli, następnie połową
kremu śmietankowego. Na wierzch wyłożyć przekrojone
truskawki. Powtórzyć czynność z kolejnym blatem. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, dopóki krem z nutellą nie stężeje. Przechowywać w lodówce.Smacznego :-)
