Wykonanie

Pyszne ciasto "Bounty" to ciasto z gęstym kremem
kokosowym na mięsistym cieście
czekoladowym, z
polewą czekoladową :-). Fani słynnych batoników powinni być zadowoleni - ciasto jest wspaniałe i jako pierwsze znika ze stołu a przy tym jest dość proste w wykonaniu i z mało wyszukanych składników. Polecam :-).Składniki na ciasto
czekoladowe:100 g
masła90 g drobnego
cukru do wypieków1 duże
jajko100 g
mąki pszennej20 g
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej75 ml kwaśnej
śmietany 12% lub
zsiadłego mleka lub
kefiru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać
jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać
wanilię, utrzeć. Dodać przesiane suche składniki na zmianę z kwaśną
śmietaną i wymieszać szpatułką, do połączenia. Powstałe ciasto będzie gęste.Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Krem
kokosowy:300 ml
mleka50 g
kaszy manny80 g
wiórków kokosowych100 g
masła100 g
cukru pudru1 łyżka
likieru kokosowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mleko zagotować. Dodać
kaszę mannę,
wiórki kokosowe, zagotować i wymieszać do zgęstnienia i otrzymania gęstej masy. Zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i wystudzić w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i
cukier puder. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać przestudzoną masę
kokosową, w kilku turach, ucierając o każdym dodaniu. Dodać
likier kokosowy i zmiksować.Kremową masę
kokosową przełożyć na wystudzone ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu polać
polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:50 g
mlecznej czekolady50 g
gorzkiej czekolady50 g
masłaW małym garnuszku roztopić
masło. Dodać obie posiekane
czekolady, wymieszać do ich roztopienia. Po tym czasie zdjąć z palnika i wymieszać do powstania gładkiej
polewy czekoladowej.Ciasto najlepiej smakuje wyjęte 30 minut wcześniej z lodówki.Smacznego :-).