ßßß
Pyszne ciasto "Bounty" to ciasto z gęstym kremem kokosowym na mięsistym cieście czekoladowym, z polewą czekoladową :-). Fani słynnych batoników powinni być zadowoleni - ciasto jest wspaniałe i jako pierwsze znika ze stołu a przy tym jest dość proste w wykonaniu i z mało wyszukanych składników. Polecam :-).Składniki na ciasto czekoladowe:100 g masła90 g drobnego cukru do wypieków1 duże jajko100 g mąki pszennej20 g kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonej75 ml kwaśnej śmietany 12% lub zsiadłego mleka lub kefiru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać wanilię, utrzeć. Dodać przesiane suche składniki na zmianę z kwaśną śmietaną i wymieszać szpatułką, do połączenia. Powstałe ciasto będzie gęste.Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Krem kokosowy:300 ml mleka50 g kaszy manny80 g wiórków kokosowych100 g masła100 g cukru pudru1 łyżka likieru kokosowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko zagotować. Dodać kaszę mannę, wiórki kokosowe, zagotować i wymieszać do zgęstnienia i otrzymania gęstej masy. Zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i wystudzić w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać przestudzoną masę kokosową, w kilku turach, ucierając o każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy i zmiksować.Kremową masę kokosową przełożyć na wystudzone ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu polać polewą czekoladową.Polewa czekoladowa:50 g mlecznej czekolady50 g gorzkiej czekolady50 g masłaW małym garnuszku roztopić masło. Dodać obie posiekane czekolady, wymieszać do ich roztopienia. Po tym czasie zdjąć z palnika i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.Ciasto najlepiej smakuje wyjęte 30 minut wcześniej z lodówki.Smacznego :-).