ßßß Cookit - przepis na Ciasto Bounty

Ciasto Bounty

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciasto "Bounty" to ciasto z gęstym kremem kokosowym na mięsistym cieście czekoladowym, z polewą czekoladową :-). Fani słynnych batoników powinni być zadowoleni - ciasto jest wspaniałe i jako pierwsze znika ze stołu a przy tym jest dość proste w wykonaniu i z mało wyszukanych składników. Polecam :-).
Składniki na ciasto czekoladowe:
100 g masła
90 g drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
100 g mąki pszennej
20 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
75 ml kwaśnej śmietany 12% lub zsiadłego mleka lub kefiru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać wanilię, utrzeć. Dodać przesiane suche składniki na zmianę z kwaśną śmietaną i wymieszać szpatułką, do połączenia. Powstałe ciasto będzie gęste.
Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Krem kokosowy:
300 ml mleka
50 g kaszy manny
80 g wiórków kokosowych
100 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżka likieru kokosowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko zagotować. Dodać kaszę mannę, wiórki kokosowe, zagotować i wymieszać do zgęstnienia i otrzymania gęstej masy. Zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i wystudzić w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać przestudzoną masę kokosową, w kilku turach, ucierając o każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy i zmiksować.
Kremową masę kokosową przełożyć na wystudzone ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
50 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
50 g masła
W małym garnuszku roztopić masło. Dodać obie posiekane czekolady, wymieszać do ich roztopienia. Po tym czasie zdjąć z palnika i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.
Ciasto najlepiej smakuje wyjęte 30 minut wcześniej z lodówki.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-bounty