Bounty, to (zaraz po Marsie) mój ulubiony batonik. Pewnie to po części zasługa reklamy, ale jedząc go myślę o ciepłym piasku na plaży, przejrzystym morzu i hamaku rozpiętym między dwiema palmami. Zdecydowanie potrzeba mi wakacji! To ciacho chodziło za mną już od dłuższego czasu. Połączenie mocno czekoladowego murzynka z gęstą masą kokosową podbije Wasze serducha i żołądki.murzynek2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej200 g masła3/4 szklanki cukru4 łyżki kakao1 łyżka cukru waniliowego5 jajekmasa kokosowa1 i 1/4 szklanki mleka2 budynie waniliowe1/2 szklanki cukru200 g masła250 g wiórków kokosowych2 łyżki cukru waniliowegopolewa czekoladowa2 tabliczki gorzkiej czekolady2 łyżki masłaponadtowiórki kokosowePieczemy ciasto czekoladowe.Masło, cukier, cukier waniliowy i kakao umieszczamy w rondelku o grubym dnie. Dolewamy 3 łyżki wody i całość podgrzewamy do czasu, aż składniki się połączą. Mieszaninę studzimy. Do całkowicie zimnej dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy. Białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Wkręcamy je delikatnie do ciasta czekoladowego.Gotową masę przekładamy do wyłożonej pergaminem blaszki. Murzynka pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.Przygotowujemy masę kokosową.1/2 litra mleka podgrzewamy. Wsypujemy do niego wiórki kokosowe, cukier oraz cukier waniliowy. Gotujemy całość na minimalnym ogniu kolejne 10 minut. Następnie dokładamy masło i wkręcamy je, aż składniki się połączą. Budynie waniliowe rozpuszczamy w pozostałym mleku. Mieszaninę dolewamy do mleka z wiórkami. Podgrzewamy masę i gotujemy ją jak standardowy budyń (często mieszamy, by nie przywarła do dna rondelka). Odstawiamy ją do wystudzenia.Składamy ciasto.Gotowego murzynka kroimy wzdłuż na 2 blaty (nie muszą być równe). Przekładamy je budyniemkokosowym. Ciasto dekorujemy polewą (czekolady rozpuszczamy z masłem) i wiórkami kokosowymi.