Wykonanie

Dobry sposób na wykorzystanie
żółtek, które zostały np. po przygotowaniu
Bezy Pavlovej .
Tarta jest bardzo smaczna i pasują do niej właściwie wszystkie
owoce. Inspiracją był przepis Dorotuś na Tartę
Migdałową.Składniki na kruche ciasto (forma na tartę 24cm):200g
mąki pszennej,2 łyżki
cukru pudru,szczypta
soli,100g zimnego
masła,1
jajko.
Mąkę,
cukier i
sól przesiać na stolnicę. Zimne
masło pokroić w drobną kostkę, zagnieść ciasto na kruszonkę, następnie dodać
jajko i wyrabiać do połączenia składników. Uformować kulkę i włożyć do lodówki na minimum 30 min.Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na placek o grubości mniej więcej 0,5 cm i wyłożyć nim formę (ja używam silikonowej, więc nie muszę jej niczym smarować. Przy użyciu form z innego materiału, np. metalowych należy przed wyłożeniem formy
ciastem posmarować ją
masłem i wysypać
mąką). Ciasto ponakłuwać, przykryć papierem do pieczenia i wysypać
fasole (
groch,
ryż bądź inny obciążnik, który nie pozwoli ciastu urosnąć).Piekarnik nagrzać do 220 º C. Przed włożeniem ciasta zmniejszyć temperaturę do 200 º C. Wstawić formę z
ciastem do piekarnika i piec przez 15min. Po upływie tego czasu formę wyjąć z piekarnika i usunąć papier do pieczenia wraz z obciążnikiem. Wstawić do piekarnika na kolejne 10min do zrumienienia.Składniki na krem budyniowy:6
żółtek,100g drobnego
cukru,1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią,20g
mąki pszennej,20g
mąki ziemniaczanej,450ml
mleka,100g
masła w temp. pokojowej.
Żółtka utrzeć z
cukrem na białą masę dodać pół szklanki
mleka,
mąkę pszenna i ziemniaczaną, zmiksować do połączenia składników. Pozostałe
mleko zagotować, gdy zacznie wrzeć dodać masę z
żółtek i mieszać. Gotować dokładnie tak jak
budyń, mieszając, aż do zgęstnienia. Gdy konsystencja będzie już budyniowa zdjąć z gazu i wymieszać z
masłem pokrojonym w drobną kostkę do roztopienia. Po wystudzeniu wyłożyć krem na kruchy spód.Dodatkowo:wszelkiego rodzaju
owoce,
płatki migdałów do ozdoby.Na schłodzoną tartę wyłożyć
owoce i
migdały.Polecam!

Bezy Ciasta Desery Kruche ciasto PrzepisyTagiKruche ciasto TartyAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisKruche rogaliki z
konfiturąNastępny wpis
Makaron ryżowy z warzywami
Tarta z
białą czekoladą i
mascarponePolecam wszystkim uwielbiającym
słodycz białej cze [...] Czytaj dalej +
Tarta malinowa z
beząCiasto nieoczywiste. Tarty kojarzą mi się z bardzo [...] Czytaj dalej +Ciasto
jogurtowe z
owocamiTruskawski!
Morele! Wiosna! Gdy zobaczyłam przepis [...] Czytaj dalej +
Tarta brokułowaFajny pomysł na obiad, a u nas gościł na
stole [...] Czytaj dalej +