ßßß
Dobry sposób na wykorzystanie żółtek, które zostały np. po przygotowaniu Bezy Pavlovej . Tarta jest bardzo smaczna i pasują do niej właściwie wszystkie owoce. Inspiracją był przepis Dorotuś na Tartę Migdałową.Składniki na kruche ciasto (forma na tartę 24cm):200g mąki pszennej,2 łyżki cukru pudru,szczypta soli,100g zimnego masła,1 jajko.Mąkę, cukier i sól przesiać na stolnicę. Zimne masło pokroić w drobną kostkę, zagnieść ciasto na kruszonkę, następnie dodać jajko i wyrabiać do połączenia składników. Uformować kulkę i włożyć do lodówki na minimum 30 min.Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na placek o grubości mniej więcej 0,5 cm i wyłożyć nim formę (ja używam silikonowej, więc nie muszę jej niczym smarować. Przy użyciu form z innego materiału, np. metalowych należy przed wyłożeniem formy ciastem posmarować ją masłem i wysypać mąką). Ciasto ponakłuwać, przykryć papierem do pieczenia i wysypać fasole (groch, ryż bądź inny obciążnik, który nie pozwoli ciastu urosnąć).Piekarnik nagrzać do 220 º C. Przed włożeniem ciasta zmniejszyć temperaturę do 200 º C. Wstawić formę z ciastem do piekarnika i piec przez 15min. Po upływie tego czasu formę wyjąć z piekarnika i usunąć papier do pieczenia wraz z obciążnikiem. Wstawić do piekarnika na kolejne 10min do zrumienienia.Składniki na krem budyniowy:6 żółtek,100g drobnego cukru,1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,20g mąki pszennej,20g mąki ziemniaczanej,450ml mleka,100g masła w temp. pokojowej.Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę dodać pół szklanki mleka, mąkę pszenna i ziemniaczaną, zmiksować do połączenia składników. Pozostałe mleko zagotować, gdy zacznie wrzeć dodać masę z żółtek i mieszać. Gotować dokładnie tak jak budyń, mieszając, aż do zgęstnienia. Gdy konsystencja będzie już budyniowa zdjąć z gazu i wymieszać z masłem pokrojonym w drobną kostkę do roztopienia. Po wystudzeniu wyłożyć krem na kruchy spód.Dodatkowo:wszelkiego rodzaju owoce,płatki migdałów do ozdoby.Na schłodzoną tartę wyłożyć owoce i migdały.Polecam!
Bezy Ciasta Desery Kruche ciasto PrzepisyTagiKruche ciasto TartyAutorAnna SudołZ zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisKruche rogaliki z konfiturąNastępny wpisMakaron ryżowy z warzywamiTarta z białą czekoladą i mascarponePolecam wszystkim uwielbiającym słodycz białej cze [...] Czytaj dalej +Tarta malinowa z beząCiasto nieoczywiste. Tarty kojarzą mi się z bardzo [...] Czytaj dalej +Ciasto jogurtowe z owocamiTruskawski! Morele! Wiosna! Gdy zobaczyłam przepis [...] Czytaj dalej +Tarta brokułowaFajny pomysł na obiad, a u nas gościł na stole [...] Czytaj dalej +