ßßß Cookit - przepis na Tarta gruszkowo - migdałowa :-)

Tarta gruszkowo - migdałowa :-)

nazwa

Wykonanie

Z apraszam na pyszną tartę gruszkowo - migdałową. Ciasto jest rewelacyjne w smaku, idealne do popołudniowej kawki.
Przepis mam od mojej ukochanej Babci :-) bardzo jej dziękuję za tak wspaniały przepis :-)
Zachęcam Was do wypróbowania :-)
Składniki:
Ciasto:
50 g migdałów
170 g maki tortowej
150 g mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 jajko
1 łyżeczka proszu do pieczenia
szczypta soli
200 g masła
Nadzienie:
4 gruszki
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki cukru
garść rodzynek
50 g płatków migdałowych
Kruszonka:
1/3 ciasta
50 g płatków migdałowych
Wykonanie w Termomix:
Do naczynia wkładamy migdały i miksujemy czas 10 sek. obr.6. Następnie wsypujemy mąki, proszek, jajko, cukier waniliowy, sól i zimne masło.
Wyrabiamy czas 20 sek, obr. 3-4. Pomocna jest kopystka. Nastepnie 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę do tatry, wylepiamy również boki tarty.
Układamy pokrojone na kawałki gruszki razem ze skórką, sypiemy przyprawę do piernika, cukier, rodzynki i migdały. Pozostałą 1/3 część ciasta mieszamy z płatkami migdałowymi dłońmi i rwiemy na kawałeczki na gruszki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut.
Można podawać z lodami, posypaną cukrem pudrem lub lukrem - łyżka mleka, sok z połowy cytryny, cukier puder, mieszamy i dodajemy tyle cukru pudruzrobi się gęsty lukier.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2014/04/tarta-gruszkowo-migdaowa.html