Wykonanie
Dorównałam ideałowi! – makowcowi babci. Widzę ja rzadko, przeważnie na święta i zawsze wychodzę od niej obładowana
ciastem: na Boże Narodzenie z sernikiem, na Wielkanoc z makowcem. Lubi sobie ponarzekać, jak to niektóre babcie, ale to kobieta o złotym
sercu. Dla kontrastu druga babcia lata po koncertach i muzeach, chodzi do kina z przyjaciółką, a żeby się do niej wybrać trzeba dzwonić dzień przed czy już z kimś się nie umówiła.Babciny makowiec za każdym razem jest rozchwytywany przez całą rodzinę, zanim jeszcze zostanie wyniesiony z kuchni już nie ma połowy, bo każdy stara się krzątać jak najbliżej placka i podbierać po kawałku. Tym „och!” jest gruba i wysoka warstwa
maku – jak w makowcu być powinno – i kratka. Kratka jest za każdym razem, kratka musi być za każdym razem, bez niej to już nie jest „ten” makowiec.
Inspiracja przepisem na ciasto
makowe z książki Ciasta wyd. Świat Książki, który zmodyfikowałam i przystosowałam do własnego widzimisię.Składniki: na kruche ciasto:375 g
mąki pszennej tortowejCzubata łyżeczka
proszku do pieczenia75 g
cukruopakowanie
cukru waniliowego2
jajka175 g
masła lub
margaryny na masę
makową:duża puszka (900 g) gotowej masy makowej2
jajkagarść
rodzynekgarść
migdałówroztrzepane
jajko do posmarowania kratkiPrzepis:1.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i wsypać do miski. Dodać
cukier,
cukier waniliowy,
jajka i
masło lub
margarynę. Składniki ucierać mikserem ręcznym z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta, najpierw na najniższych,
potem na najwyższych obrotach.2. Na posypanej
mąką stolnicy wyrobić ciasto na gładką masę. Jeśli będzie się bardzo kleiło, można dodać odrobinę
mąki, ale nie za wiele – ciasto nie ma być takie, żeby dało się je rozwałkować.3. Ciasto podzielić na trzy części: dwie użyć do wyłożenia
spodu blachy (wcześniej natłuszczonej i wysypanej
mąką), jedna schować do lodówki. Spód najlepiej jest wykładać odrywając kawałki ciasta z dużej kulki i ugniatając je palcami na powierzchni foremki tak, żeby spód był w miarę równy.4. Zrobić masę
makową: gotową zawartość puszki wymieszać dwoma surowymi
jajkami (łyżką, nie mikserem), dorzucić
rodzynki i grubo posiekane
migdały ze skórką. Wszystko dobrze wymieszać i wyłożyć na kruchy spód.5. Wyciągnąć z lodówki 1 / 3 ciasta, rozwałkować obficie podsypując
mąką, radełkiem wykrawać cienkie paski szerokości ok. 1 cm i układać je na wierzchu makowca tak, aby tworzyły kratkę. Na koniec z pozostałego ciasta (bo do kratki nie zużyje się całego) uturlać wałki długości
boków ciasta i podociskać je do brzegów. Przy pomocy pędzelka pomalować kratkę rozmemłanym
jajkiem.6. Włożyć ciasto do piekarnika. Piec w temperaturze 190-200 o C około 50 minut. Po wyjęciu makowiec trzeba dobrze ostudzić, bo
mak, kiedy jest gorący wyjątkowo źle się kroi.