Wykonanie
PiegusekSkładniki:(na spora tortownicę)- 2 szklanki
mąki pszennej- 1 szklanka
maku- 1,25 szklanki
cukru- 4
jajka- kostka
margaryny lub
masła- 1 szklanka
mleka- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- aromat śmietankowy/migdałowy/waniliowySposób przygotowania:1.Ucieramy
margarynę z
żółtkami i
cukrem. Następnie dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
mak,
mleko oraz aromat. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ubijamy
białka na sztywną piane po czym dodajemy ją do masy. Delikatnie mieszamy łyżką.2.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Tortownice smarujemy tłuszczem i posypujemy
bułką tartą. Wylewamy masę na formę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 50 minut.Można polać
polewą czekoladową.
Dziś polecam spokojniejszą piosenkę niż w ostatnim przepisie ;)Świetna gra na gitarze, wzruszający teledysk jak i tekst utworu.Ed Sheeran - The A TeamPozdrawiam oraz życzę udanego tygodniaMichał ;)